Argentina: Sud radi po prijavi protiv Bin Salmana

Argentinsko pravosuđe preduzelo je početne korake u razmatranju zahtjeva Human Rights Watcha (HRW) da se saudijskom krunisanom princu Mohammedu bin Salmanu sudi za navodne zločine protiv čovječnosti,

Prema ocjeni Associated Pressa, koju prenosi Tanjug, namjera te organizacije za ljudska prava je, po svoj prilici, da na taj način izloži neprijatnosti princa Mohammeda u vrijeme kada on prisustvuje samitu G-20, koji se održava u Buenos Airesu.

Federalni sudija Ariel Lijo prihvatio je zahtjev tužioca Ramira Gonzalesa da ustanovi da li se protiv princa negdje u inozemstvu već vodi istraga zbog mogućih zločina protiv čovječnosti, prije nego što bi se odlučio da tako nešto učini u Argentini.

Pravni sistem Argentine omogućava da se pred njenim sudovima sudi i za zločine protiv čovječnosti počinjene u drugim zemljama.

Sudija traži detalje

AP ocjenjuje da je malo vjerovatno da bi se bilo šta u vezi sa tim moglo dogoditi uskoro, s obzirom da je sudiji za donošenje odluke potrebno da argentinsko Ministarstvo vanjskih poslova prethodno nabavi informacije iz Jemena, Turske, kao i od Međunarodnog krivičnog suda, a za to je potrebno određeno vrijeme.

Sudija je od HRW-a, također, zatražio da pruži detalje kojima potkrijepljuje svoje tvrdnje protiv princa Mohammeda.

AP podsjeća da ta organizacija optužuje saudijskog prijestolonaslednika za ratne zločine u Jemenu i za odgovornost za ubistvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu. 

„Argentinsko pravosuđe, preduzevši korake ka formalnoj istrazi, šalje jasnu poruku da čak i moćni zvaničnici poput Mohammeda bin Salmana nisu iznad zakona i da će biti temeljno provjereni ako su umiješani u ratne zločine. Oblak sumnje će lebdjeti nad njim, dok on na samitu G-20 pokušava da ponovo izgradi svoj poljuljani ugled, a za svjetske lidere bi bilo bolje da dva puta razmisle prije nego što se budu slikali s nekim ko bi se mogao naći pod istragom za ratne zločine i mučenje“, navodi se u saopštenju HRW-a.