Arifagić neće dočekati zimu u Bosanskom Petrovcu

Home

Arifagić neće dočekati zimu u Bosanskom Petrovcu


Sraman odnos prema investitorima, pogotovo domaćim koji su pritom i povratnici iz inostranstva, nikad nije prestao uprkos brojnim osudam.

Jučer je sa farme Jusufa Arifagića iz Bosanskog Petrovca otišao još jedan kamion krava za njegovu farmu u Kozarcu. Nekad optimistične najave o proširenju najvećeg farmera povratnika iz Republike Srpske u Federaciju su izblijedjele. Arifagić je naišao na opstrukcije za zemljište o kojima je Oslobođenje u više navrata izvještavalo, a nije dobio ni najavljenu podršku Federacije i Kantona za prehranu krava tokom zime.

 

Maćehinski odnos

Međutim, prilike u Bosanskom Petrovcu su se promijenile nakon nedavnog prevrata većine u vijeću koja sada podržava načelnika Zlatka Hujića.

– Mi još moramo poništiti neke stare odluke koje su štetne i vrlo brzo ćemo raspisati novi tender za poljoprivredno zemljište, ali za ovu godinu Arifagiću je već kasno jer nije mu omogućeno da usije ni dunum zemlje. On nastavlja da prebacuje steone junice, jer dolje u Kozarcu ima i hranu i uslove za teljenje. Ostalo mu je u Krnjeuši još samo 150 grla koje također planira prebaciti do nove godine. Nakon svega ne čudim mu se, ali se nadam da ipak nećemo izgubiti jednog značajnog investitora, da će krave nakon teljenja na proljeće biti vraćene i to u bolje uslove nego što je imao u ove tri godine opstrukcija, kazao nam je načelnik Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić.

Ova općina se ubraja u siromašnije u Unsko-sanskom kantonu iako ima najveće resurse, šume zbog kojih načelnik odavno vodi borbu sa kantonalnim nivoom vlasti, kao i za ogromno poljoprivredno zemljište. Maćehinski odnos vlastite države po njemu je sramotan. Nedavno, premijer Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će poslati 5 miliona za siromašne općine u BiH, među kojima je i Bosanski Petrovac.

– Obaviješteni smo o izjavi premijera Vučića da će navodno i naša općina dobiti jedan milion, ali ništa zvanično nam još nije javljeno, osim onoga što smo čuli u izjavi na medijima. Ako do toga zaista i dođe, mi ćemo imati spremne projekte. Ja samo ne želim da se Bosanski Petrovac pljačka, da se diskriminira u javnim dobrima, a spremni smo na suradnju sa svakim ko želi da pomogne kako bi život bio bolji u Bosanskom Petrovcu, ravnopravno za sve građane i u cijeloj Bosni i Hercegovini, kazao nam je načelnik Hujić.

Nekada ta suradnja pored dobre namjere ne uspije, jer uvijek ima onih koji će suprotstaviti svoje interese, koji na umu nemaju opće dobro.

 

Arifagić kao primjer

Po njegovom mišljenju, najbolji primjer je upravo Jusuf Arifagić, čovjek koji je branio domovinu u ratu, koji se u miru vratio iz Norveške u rodni Kozarac, gdje je napravio najveću farmu u BiH i to uz dozvolu Norveške, koja pokazuje interes za asimilaciju svojih grla koja prvi put daju van države. Zapošljava ljude, investira, doprinosi ekonomiji BiH, ali ne može izaći nakraj sa opstrukcijama. A zima u Bosanskom Petrovcu je i bez toga teška.

 

(Izvor: USN)

Topic
Objavio: Pet, 08/09/2017 - 13:12

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top