Arifagić pronašao model za Federaciju

Home

Arifagić pronašao model za Federaciju


Iz Kozarca u Bosanski Petrovac prebačeno je 114 teladi, što je dokaz da ne odustaje od Krajine.

Jusuf Arifagić, vlasnik najveće farme norveških krava u Kozarcu, već odavno preseljava grla iz Bosanskog Petrovca nazad u Kozarac, o čemu je Oslobođenje ranije izvještavalo.

Podsjećamo, Arifagić već tri godine, otkako nastoji da izvrši preseljenje u Federaciju BiH, doživljava opstrukcije i onemogućava mu se da izvrši zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, što mu otežava opstanak u Bosanskom Petrovcu.

Ipak, u datim okolnostima, ovaj farmer pronalazi i dalje kvalitetna rješenja. Dok iz Krnjeuše kod Bosanskog Petrovca odvozi steone junice, istovremeno vraća telad, ne odustajući od svojih planova.

Iz Kozarca u Bosanski Petrovac prebačeno je 114 teladi, u dobi od 3 do 5 mjeseci, što je dokaz da Arifagić ne odustaje od Krajine.

- U Bosanskom Petrovcu ćemo vršiti tov bikova i uzgoj junica i ponovni povratak ovdje u Kozarac u proizvodnju. Na neki način se pokazuje da ovaj model, mogu reći sada sa sigurnošću, izuzetno dobro funkcioniše. Uzgajamo izuzetno kvalitetne junice na farmi u Bosanskom Petrovcu. Vjerovatno klimatski uslovi i ambijent u kojem borave u Petrovcu odgovaraju uzgoju, kazao je Arifagić tokom nedavnog dopremanja šlepera sa steonim kravama iz Petrovca u Kozarac.

Do kraja novembra, Arifagić planira prebaciti i posljednje steone junice iz Bosanskog Petrovca, gdje nema uslova za njihovo teljenje, zbog nedostatka kvalitetne hrane i teške zime. 

 

(Izvor: Oslobođenje)

Topic
Objavio: Pet, 15/09/2017 - 08:05

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top