fbpx Arifagić: Sam ministar Dedić ismijava pravnu državu

Arifagić: Sam ministar Dedić ismijava pravnu državu

Home

Arifagić: Sam ministar Dedić ismijava pravnu državu


Nisam imao prostora ni šanse da išta više uradim nego da čekam, a čekam šta, nečiju dobru volju? Tražim zemlju za žitarice, a u Općini tvrde da ih ucjenjujem, priča Arifagić.

Nakon što je krajem sedmice poslao prvi kamion sa 40 krava nazad u Kozarac, jer u Federaciji, Bosanskom Petrovcu i USK-u daleko je veća korupcija da bi investitori opstali, pozvali smo Jusufa Arifagića, koji nam je potvrdio ovu informaciju.

 

Farma se gasi

- To je logičan slijed, jer sam morao obustaviti investicije u Bosanskom Petrovcu. Znamo vrlo dobro da je ključni problem farme nedostatak zemlje i hrane. Imali smo duge razgovore i sa federalnim ministrom, pojavila se i kantonalna Vlada, premijer Novalić je obećao, međutim ja do dana današnjeg nisam dobio nikakvu pomoć, ništa, kazao nam je Arifagić, kojem dvije godine ne daju da zakupi poljoprivredno državno zemljište, iako je počeo preseljavati najveću farmu norveških goveda u državi.

Poslali smo upit kabinetu federalnog premijera Fadila Novalića, koji je samo prije dva mjeseca zvao Arifagića k sebi, sa željom da pomogne s hranom da farma prezimi dok se administracija otpetlja. Zbog gužve su nam kazali da će se u ponedjeljak oglasiti o ovom pitanju.

- Dok se oni oglase, moje krave mogu da pokrepaju. Imam silaže za mjesec, a imam na uzgoju 160 visoko steonih junica. To zahtijeva kvalitetu ishrane, a ja ovdje dvije godine zbog opstrukcija nisam mogao uzgojiti hranu. Najveći dio preseliću naredna dva mjeseca, tako da sva steona grla budu izmještena. Bikove ćemo isporučiti mesnoj industriji i to je to, farma se prazni, kazuje nam Arifagić.

Podsjećamo, premijer i Federacija trebali su pomoći s hranom ovu investiciju, dok se na kantonalnom nivou ne stvore uslovi za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, kojeg su Jusufu poništili jer su 12 godina “u proceduri” kod Ministarstva poljoprivrede USK-a. Pitali smo Jusufa hoće li opstati s farmom ako bi vrlo brzo riješili slučaj u petrovačkoj Krnjeuši.

 

Dosta je šutnje

- Kad će se stvoriti, koji uslovi? Mi znamo da je ministar Dedić (Šemsudin, federalni ministar poljoprivrede) poslao dopis da neće dozvoliti da neko ismijava pravnu državu. Pa, valjda ministar najbolje zna ko je ismijava i koliko on učestvuje u tome svojim neradom. Pa smo imali odluku kantonalne Vlade da zaustavlja dodjelu koncesije firmi Fahd, 1. juna 2017, a zahtjev podnesen 2005. godine. Punih 12 godina niko nije našao za shodno da dodijeli ili ne dodijeli koncesiju. Zašto, valjda je najluđem jasno. Ako 12 godina nekome ne dodijeliš koncesiju, on koncesione naknade neće plaćati dok zemlju koristi na crno. I na to sve vjerovatno mu je ministar odobravao i podsticaje. Slučaj Općinskog vijeća u Bosanskom Petrovcu nije ništa drugo nego nastavak iste stvari, da se još 12 godina koristi zemlja na crno. Poništena je odluka po kojoj sam zemlju zakupio javnim pozivom. Do danas nije raspisan novi javni poziv, nego je omogućeno da to ide na crno. Štite se određene interesne grupe i u tom cijelom lancu svi učestvuju, tvrdi Arifagić.

On kaže da neće šutjeti, da neće pred sadašnjim kriminalnim i stranačkim lobijima poginjati glavu, kao što je to morao dok je bio logoraš na Manjači. Neće to da učini, kako reče, ni zbog svih spomen-obilježja i onih koji pred njima stoje.

 

(Izvor: Oslobođenje.ba)

Topic
Objavio: Sat, 01/07/2017 - 20:14

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top