Armin Halitović za Cazin.net komentarisao raspodjelu sredstava Vlade FBiH po općinama, te naplaćivanje potvrda u Domu zdravlja Bosanska Krupa

Halitovic
Općina Bosanska Krupa je među prvim općinama u Unsko-sanskom kantonu koja je zabilježila prisutnost koronavirusa (COVID-19), te jedan smrtni slučaj uzrokovan ovim virusom.

Bosanska Krupa je na čelu sa načelnikom ove općine, Arminom Halitovićem, od pojave koronavirusa na području Bosne i Hercegovine, odnosno Unsko-sanskog kantona započela sa mjerama predostrožnosti i zaštite svojih građana.

Također, u protekle dvije sedmice, Općinski štab civilne zaštite, a na prijedlog komadanta Armina Halitovića, donio je odluku da se za potrebe Doma zdravlja doznači 20.000 KM (10.000 KM za opremanje izolatorija u Bosanskoj Krupi, te 10.000 KM za nabavku maski, rukavica, dezinfekcijskih i drugih sredstava potrebnih za provođenje preventivnih mjera zaštite od virusa). 

Protekle sedmice Vlada FBiH je na redovnoj sjednici u Sarajevu donijela dvije odluka o raspodjeli sredstava utvrđenih budžetom FBiH za 2020. godinu na poziciji tekućih transferi drugim nivoima vlasti i fondovima.

Prvom odlukom je, na ime dodjele finansijske pomoći budžetima kantona u svrhu pomoći u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i sanacije posljedica nastalih usljed proglašene pandemije, a druga odluka, vrijedna 11,2 miliona KM, odnosi se za pomoć budžetima gradova i općina u svrhu pomoći u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i sanaciji posljedica nastalih usljed proglašene pandemije.

Bosanskoj Krupi je od tih sredstava pripalo 50.000 KM. 

Raspodjela sredstava

Jutros smo kontaktirali načelnika općine Bosanska Krupa, koji je za portal Cazin.net komentarisao ovu odluku Federacije, te je komentarisao naplaćivanje Potvrda Doma zdravlja u Bosanskoj Krupi, kao i stanje koje se očekuje u Krupi poslije pandemije koronavirusa. 

Iako je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na prijedlog Fadila Novalića, prije nekoliko minuta na sastanku, odluku o raspodjeli sredstava stavila van snage, ipak, Bosanska Krupa je trebala postupiti kao i grad Cazin. Dobijena sredstva su trebala biti vraćena nazad u Sarajevo. 

"Što se tiče 50.000 KM koje je općina Bosanska Krupa dobila na raspodjeli sredstava od Vlade Federacije, ja sam još u petak kad sam saznao za to, rekao kad te pare dođu da ću ih ja vratiti. Načelnik Cazina je to javno rekao. Mislim da je to sramna odluka po svim nekim kalkulacijama, po broju stanovnika, po površini..., za Bosansku Krupu je iz tog iznosa trebalo pripasti negdje oko 140.000 - 150.000 KM" - kazao je Halitović u razgovoru za naš portal. 

Dom zdravlja u B. Krupi naplaćivao potvrde 10 KM da osoba nije zaražena

Članak kojeg je uradio portal Fokus, a prenijeli svi mediji u državi, itekako su skrenuli pažnju na Bosansku Krupu i njen Dom zdravlja, koji je 10 KM naplaćivao potvrde da osoba nije zaražena koronavirusom. 

Direktor Doma zdravlja, u razgovoru za fokus.ba je to komentarisao na sljedeći način: "Jesam, naplatio sam. Mogao sam naplatiti 40 KM kao ljekarsko. Mi nismo dužni džaba raditi. Znači, ako radnik dođe, traži ljekarsko uvjerenje koje je 40 KM za rad, za školu i slično, znači postoje odluke , a mi smo išli ispod svih normativa, na insistiranje tih ljudi  koji traže tu potvrdu. Odgovaram vam, kad dođete u neku ustanovu i tražite vanredno bilo šta i na vaše insistirianje, mi vam damo neku potvrdu, nismo dužni dati je džabe, jesmo li jasni? – pitao je direktor Kekić, koji je daljna pitanja izbjegao tako što je prekinuo telefonsku vezu."

Također, za naš portal Halitović je komentarisao i ovu odluku. 

"Što se tiče Doma zdravlja, na žalost, imali smo tu jednu neugodnu situaciju, koju je direktor pravdao na svoj način, međutim mislim da to nije u redu i mi smo na ŠCZ raspravljali o tome. Direktor je rekao da se potvrde više neće naplaćivati. Mislim da je to jedna velika greška, ali smo je ispravili." - kazao je Halitović. 

Stanje u Bosanskoj Krupi proteklih mjesec dana i očekivanja nakon prestanka pandemije

"Što se tiče stanja u Bosanskoj Krupi mjesec dana poslije nastanka pandemije, poslije toga zahukavanja, možemo reći da smo relativno zadovoljni. Imamo dva zaražena, od toga jedan na žalost preminuli. Što se tiče građana, možemo reći da smo u većini slučajeva zadovoljni, ponašanjem, i mislim da ne bi trebali popuštati režimom kojeg smo napravili. Trebali bi izdržati još nekih petnaest do dvadeset dana i možemo privesti mirno kraj ove pandemije" - govori Halitović komentarišući stanje svoje općine u proteklih mjesec dana. 

Međutim, ostaje jedno pitanje: šta poslije koronavirusa. Da li će ekonomija, zapošljavanje i sami građani osjetiti posljedice virusa kojeg su preživjeli? 

"Naravno da će privreda Bosanske Krupe to osjetiti, jer većina tržišta nam je sjeverna Italija, koja je najpogođenija pandemijom. Međutim mi ćemo uraditi sve da pomognemo privrednicima" - ističe Halitović te dodaje: "Ja već pravim određene planove, projekcije kako i na koji način ćemo pomoći privrednicima. Međutim moramo sačekati da vidimo kakve će mjere donijeti Vlada Federacije i Vlada Kantona, da li ćemo moći sa nekim konkretnim stvarima da pristupimo". 

Bosanska Krupa financijski stabilna

Halitović je u razgovoru istakao kako je općina Bosanska Krupa izuzetno financijski stabilna, solventna i likvidna, te da će imati sredstva da pomogne samostalnim poduzetnicima i privatnicima.

"Ono što je bitno, općina Bosanska Krupa je financijski izuzetno stabilna, solventna, likvidna i imat ćemo načine i sredstva da pomognemo našim samostalnim poduzetnicima i privatnicima" - za kraj je kazao Armin Halitović.