Aronija sa plantaže porodice Biščević osvaja tržište

Porodica Biščević
Supružnici, Hamo i Merima Biščević, očekuju ove godina rekordan urod aronije sa svoje plantaže koja je smještena u blizini sela Čaplje, oko pet kilometara od Sanskog Mosta.

 

Biščevići kažu kako su vremenske prilike ove godine pogodovali urodu ove biljke koja važi za vitaminsku bombu. „U narednim danima kreću u branje, obzirom da već vode pravi rat s pticama koje je u velikim jatima napadaju plantažu i hrane se bobicama. Može se vidjeti kako su plodovi veliki i puni soka, tako da očekujemo velike prinose“, kaže Biščević.

Sve proizvode Biščevići uspiju prodati na kućnom pragu i kažu kako su se na uzgoj aronije se odlučili prije šest godina, kada su zasadili prve sadnice, a vremenom povećavali zasađene površine. Kaže kako su svi članovi porodice uključeni u poslove obrade zemljišta i uzgoja ove biljke te ističe kako je njena prednost u odnosu na ostale kulture to što nije previše zahtjevna.

Biščević tvrdi kako područje Sanskog Mosta pruža idealne uslove za uzgoj ove biljne vrste. Inače, ovo voće, s plodovima nalik ribizli, ima kiseli i trpak okus, otporno je na zimu i mraz, pa tako preživljava i na ekstremno niskim temperaturama, zbog čega nosi naziv sibirska borovnica. Potiče iz Sjeverne Amerike, odakle je došlo u Europu, a sjevernoamerički domoroci koristili su ga kao hranu i lijek. Aronija je bogata ljekovitim tvarima i vitaminima te djeluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno, jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje.