Arslan Arnautović: Pet patriotskih stvari koje možemo učiniti za Bosnu i Hercegovinu

Arslan Arnautović
"Razmišljao sam neko vrijeme kakvu čestitku da napišem povodom Dana nezavisnosti domovine nam Bosne i Hercegovine, ali sam shvatio da je mnogo bolje napraviti nekoliko savjeta koji će itekako doprinijeti da nam ta domovina bude mnogo bolje mjesto za život."

 

  1. Glasajte/ispunite građansku dužnost, ali i pratite!

Ne bih da solim pamet previše, glasanje/izlazak na izbore je itekako važan. Time direktno odlučujete o sudbini svog grada, kantona, entiteta, države, ma svega. Svi nas mobiliziraju i govore nam kako je važno glasati. Ali, svi se zaustave na tome. Period nakon što ste dali svoj glas i nakon što su objavljeni rezultati je tek početak procesa. Vi kao građanin morate da onima koji osvoje vlast stalno dajete sugestije, prijedloge, postavljate im pitanja, ukratko rečeno, morate im dosađivati. Najčešće stranka osvoji vlast i zaboravi na obećanja. Jer, građani su inertni, građani ih ne upozoravaju na obećanja koja su dali. Stoga je nužno pratiti političare kako se ponašaju nakon izbora i podsjećivati ih na ono u što su se kleli.

  1. Podržite mlade!

Kao mlada osoba odlučio sam se okušati u omladinskom aktivizmu jer sam htio da mi nešto zaokupira mozak, da ne mislim o odlasku. Nekad smo dobijali podršku, nekad ne, ali se radilo, kako na izmjeni zakona, na inicijativama, na projektima, pa sve do običnih volonterskih akcija gdje smo sadili cvijeće ili kopali neku zemlju nešto. Podržite mlade, barem one koji žele ostati. Takvih je ostalo jako malo, a mi se moramo zapitati šta ako i ti mladi koji žele da ostanu u Bosni i Hercegovini odustanu jer nemaju podršku. Ko će nam ostati? Zato, podržimo aktivnu omladinu, makar rječju, ili pak dijeljenjem Facebook objave.

  1. Radite na sebi!

Uči, čitaj. Religijska poruka oko koje su se godinama okupljali ljudi i radili na sebi, ujedno popravljajući i društvo u kojem su živjeli. Istražiti šta nas zanima, preispitati stavove, ne vjerovati na prvu (posebno političarima, hehe). Zanimati se za neku temu, usavršavati se u tom polju. Što više znamo, više vrijedimo. A pobogu, zar nije lijep osjećaj biti dobar u nečemu? Ne mora to biti više stvari, može to i biti u samo određenoj oblasti. Suština ovog trećeg savjeta bi bila: „Treba biti bolji od jučerašnje verzije sebe“.

  1. Budimo solidarni i poštujmo jedni druge!

Koliko puta smo bili u prilici da iskažemo solidarnost? Posebno u ovoj našoj zemlji, gdje su humanitarne akcije veoma učestale. To je možda i najjednostavniji primjer. Moramo graditi kompromise i poštovanje. Kako u politici, tako i u svim segmentima života. Opet se vraćam na politiku, ali nije do mene, studiram na političke nauke u Sarajevu. Solidarnost se može gledati na više načina, ali najbanalnije bi bilo da, kada krenemo iz kuće, se potrudimo maksimalno da pomažemo jedni drugima. Kako bi kod nas u Krajini rekli, „treba valjati ljudima“. I to je jedna velika istina. Od nane kojoj treba pomoći složiti drva, do siće ubačene u kutiju za donacije, pa i do tople ljudske riječi, bila ona utjeha ili podrška.

  1. Dajmo sebi makar još jednu šansu.

Odlazak je standardna tema u Bosni i Hercegovini, a naročito na našem kantonu. Idu sve skupine kategorizirane po društvenoj stratifikaciji, svi polovi, sve dobne skupine, a u zadnje vrijeme i sve klase. Otići nije problem. Problem je otići, a ne pokušati, a to znači kapitulirati bez ispaljenog metka. I neću da nagovaram nikog da ostaje. To sam nekad radio i shvatio da nema smisla. Ono što ću sad raditi, jeste nagovarati druge da barem pokušaju, da daju sebi još tu jednu šansu. Nagovarajući druge, nekako nagovaram i sebe. Probati ću, pa šta mi dragi Bog da...


U ovom tekstu sam htio samo da podijelim sa čitateljima šta smatram da je ispravno za raditi u ovoj državi. Ona danas slavi Dan nezavisnosti, jedan u nizu, ali mišljenja sam da ovaj Dan nezavisnosti može biti prekretnica za nas. Da promijenimo neka lična načela i da pokušamo na drugi način. Ako ovaj ne funkcioniše, probamo na drugi.

„Nije da nisam uspio. Upravo sam otkrio deset hiljada načina koji ne funkcionišu.“ mi dođe kao neki životni moto. Ja vam serviram svoje mišljenje, neke svoje načine. Prihvatite ih ako želite, ako ne, ne morate. Ja ću se voditi njima sve dok možda skontam da ne funkcionišu. Onda valja tražiti neke nove. A vi preispitajte i ovo, nemojte vjerovati na prvu, kako se kaže u trećem savjetu. Rad na sebi nikad ne može biti završen.

Sretan nam 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine! Idemo je pokušati učiniti boljim mjestom za život.