Arslan Arnautović: U Skupštini USK je 12 žena, to je skoro većina!

defghjk
U demokratiji je poznat koncept većine, ukoliko imate 50% + 1, imate i vlast. No šta bi se dogodilo kada bismo posmatrali to iz perspektive spolne strukture? Možemo doći do zanimljivog zaključka.

Od ukupno 30 zastupničkih mjesta u Skupštini Unsko-sanskog kantona, 12 su popunile žene. To znači da su ukupno 36% poslanice. To je itekakav potencijal koji se treba iskoristiti.

Naš kanton je bio pozitivan primjer kada je riječ o zastupljenosti žena u politici, obzirom da je najviše procentualno izabrano pripadnica ženskog spola u novi saziv, mandat 2018-2022. 

Za većinu u Skupštini je potrebno 16 ruku, a ženskih 12 su ogroman potencijal za izmjenu setova zakona koji se direktno tiču nasilja nad ženama i djevojčicama, ili pak zakonskih regulativa koje bi išle u korist poboljšanju standarda života na našem kantonu.

Dati ću vam nekoliko podataka koje možete analizirati kako god želite, a oni glase:

- Na Unsko-sanskom kantonu postoji samo jedna sigurna kuća na ukupno 140.000 žena! 

- Ne postoji program sistematskog zapošljavanja žena koje su prošle zlostavljanje i rehabilitacijski boravak u sigurnoj kući, te se najčešće one vraćaju natrag svojim zlostavljačima, jer nemaju finansijsku neovisnost

- Dječiji doplatak je jako nizak.

Ovo su samo tri stavke, tri stavke koje bi, kada bi se promijenile, dale veći vjetar u leđa pripadnicama ženskog spola u daljnjem traženju svojih prava.

Jer, nije cilj da neko bude ispred nekog, niti je neko predodređen da bude u boljem položaju iznad nekog drugog. Cilj je da se osigura jednaka polazna tačka za sve, za oba spola.

12 zastupnica iz ukupno 7 političkih partija. Zamislite da se izdignemo iznad stranačke politike, da izađemo iz tih okvira i usvojimo ove izmjene. Možda ipak, za to je potreban malo viši stepen društvene odgovornosti i solidarnosti...

Sretan vam 8. mart - Dan žena!