Asada skrivaju u bunkeru ruske baze?

Nakon napada hemijskim oružjem prošlog vikenda, sirijske snage i njihovi saveznici navodno se pripremaju za vojni odgovor sa Zapada.

U iščekivanju nove vojne akcije sa Zapada, sirijski predsjednik Bašar el-Asad skriven je u ruskom bunkeru, bez prozora i telefona. Tako, barem, tvrdi "The Baghdad Post", koji je objavio da postoje fotografije Asada u bunkeru u zračnoj bazi Khmeimim na zapadnoj obali Sirije, a koja je pod kontrolom Rusije.

Asadu je zabranjeno korištenje telefona da time ne bi odao svoju lokaciju, tvrde njihovi izvori. Prema posljednjim izvještajima, Asad je pobjegao iz Damaska u ruskom konvoju.

Nakon napada hemijskim oružjem na civile koji se dogodio u subotu, sirijski režim i njihovi saveznici pripremaju se za novu rundu napada s mora i iz zraka koje bi trebale predvoditi američke snage.

Pretpostavljalo se da će glavne mete napada s mora i iz zraka biti skladišta hemijskog oružja. No, prema novim informacijama, razmatra se raketiranje vojnih baza, obavještajnih sjedišta pa čak i kuća u kojima žive Asad i njegovi saradnici, piše Mirror.

- Napadi poduzeti tokom 2017. godine na skladišta hemijskim oružjem nisu postigli željeni učinak. Možete napasti Asadovu vojsku, no, time ne pogađate njega lično. Treba ga napasti tako da on to zaista i osjeti - kažu njihovi obavještajni izvori.

Još se ne zna kada bi se najavljena vojna akcija mogla dogoditi. Bijela kuća objavila je jučer saopćenje da nastavljaju procjenjivati obavještajne podatke i razgovarati s partnerima i saveznicima.

Donald Tramp (Trump) je, nakon "tvita" u subotu u kojem najavljuje napad, jučer bio nešto oprezniji i izjavio kako nikad nije rekao kada bi se napad mogao dogoditi. Amerikanci, Britanci i Francuzi uvjereni su da Asadov režim stoji iza hemijskih napada na Dumu prošle subote. Duma je posljednje uporište pobunjenika u blizini Damaska.

U posljednjem brutalnom napadu poginulo je 75 civila, među kojima su i djeca, a 500 ih je ranjeno. Američke snage su od žrtava uzele uzorke krvi i urina koji su pokazali pozitivan rezultat na hemijsko oružje, hlor i nervni plin - najvjerovatnije "sarin".

Libanonski Hezbolah, saveznik Irana, ne vjeruje da će posljednja sirijska kriza prerasti u izravan američko-ruski sukob ili širi svjetski rat, rekao je zamjenik vođe Hezbolaha u komentarima objavljenim u petak.

 Teško naoružani šiitski Hezbolah bio je glavni vojni saveznik sirijskog predsjednika Bašara el-Asada u sedmogodišnjem ratu. 

 Isključujemo mogućnost da situacija preraste u izravan američko-ruski sukob ili šire stanje rata - rekao je šeik Naim Kasem u intervjuu za libanonski dnevnik El-Džumhuriju.