Asfaltirano dvorište i parking škole, radi se na utopljavanju i zamjeni stolarije

rvk

Više je realiziranih  i planiranih projekata u kladuškoj Prvoj srednjoj školi „Dr. Husein Džanić“. Nedavno je završena prva faza projekta uređenja i asfaltiranja dvorišta i parking prostora kojeg koriste sve tri kladuške srednje škole. 

Radove je sa oko 60.000 KM finansirala Vlada Unsko-sanskog kantona. Također, Vlada Kantona je sa oko 20.000 KM finansirala i kupovinu putničkog automobila za obuku učenika koji pohađaju zanimanje vozač motornih vozila. Od aktuelnih projekata direktor škole Nihad Ugarak izdvaja i projekat zamjene stolarije i utopljavanja objekta škole.

Realizacijom ovog projekta unaprijediće se energetska učinkovitost i uštedjeti na troškovima energenata. Finansijeri su Federalno ministarstvo prostornog uređenja i Općina Velika Kladuša, a prva faza obuhvata utopljavanje i zamjenu stolarije na upravnoj zgradi, aneksu škole i sali za tjelesni odgoj. Direktor Ugarak kaže da planiraju nastavak ovih projekta u idućoj godini.

Jedan od planiranih projekta, sa čijom realizacijom se kreće u martu naredne godine je projekta obuke za CNC operatera. Ugarak kaže da će zahvaljujući ovom projektu doći do uvođenja i ovog, novog zanimanja u školi, a za kojim duži vremenski period postoji potreba..

Direktor Ugarak kaže da u ovoj školi na sreću nije došlo do smanjenja broja učenika. Nastavi proces u ovoj školskoj godini prati oko 570 učenika. Međutim, škola ima problem sa nastavnim kadrom, jer trenutno nedostaju četiri diplomirana inženjera mašinstva. Isto tako, problem je što manje učenika obavlja praksu, odnosno pratkični dio nastave kod privatnih poduzetnika.

Direktor Ugarak kaže da su se angažirali na rješavanju tog problema, da su razgovarali sa predstavnicima privrednog sektora i da se nada da će učenici ubuduće imati više sati prakse, jer se na taj način mladi približavaju privredi i poslu, a privrednici saznaju na koju radnu snagu mogu računati u budućnosti.