Ashdownu je Bosna bila "pod kožom", za svoj posao je govorio da nije popularan

Bivši visoki predstavnik u BiH i britanski političar Paddy Ashdown preminuo je danas u 77. godini, a nakon objave vijesti o njegovoj smrti brojne kolege imaju samo riječi hvale za Ashdowna.

"Bosna je pod mojom kožom. To je mjesto koje ne možete ostaviti za sobom", kazao je Ashdown jednom prilikom.

Britanski ambasador u BiH Matthew Field kazao je da je smrt Paddyja Ashdowna veliki gubitak za britansku politiku, ali i Bosnu i Hercegovina, koja je uvijek bila blizu njegovog srca i u njegovim mislima.

Lider Liberalno demokratske stranke Sir Vince Cable kazao je da vijest o smrti Paddyja Ashdowna pogodila sve te da je ovo jako tužan dan za tu stranku.

Bivši lider stranke Nick Clegg je izjavio da je Ashdown bio naiskrenija osoba koju je poznavao, te da je on bio razlog zbog kojeg se odlučio baviti politikom.

"On je bio razlog zbog kojeg sam postao liberal. Bio je moj cijeloživotni mentor, prijatelj i vodič", rekao je Clegg.

Ashdown je ostao aktivan u stranci, a često se pojavljivao kao stručnjak na radiju i televiziji i predsjedavao je izbornom kampanjom stranke 2015. godine.

Ashdown je energično vodio kampanju protiv Brexita, a nakon što mu je dijagnosticiran rak mokraćne bešike kazao je da je u životu vodio mnogo bitaka, pa tako namjerava i tu.

Za sebe je govorio da ne radi posao koji je popularan, a da je njegov zadatak postići rezultate.

"Ako pogriješite, obično vrlo brzo plaćate cijenu. To je ono što ga čini uzbudljivijim i strašnijim od aktivne službe."

Britanski mediji pišu da je bio političar s velikom željom i energijom u poslovima koje je obavljao, iako su se neki žalili da on nije najfiniji ili najdiplomatskiji čovjek kojeg su upoznali.