Asim Sarajlić nakon sjednice Predsjedništva SDA: Sa DF-om smo ovih dana intezivno u komunikaciji

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije Asim Sarajlić je komentarisao današnju sjednicu Predsjedništva ove stranke.

 Na pitanje šta se promjenilo u protekla dva sata Sarajlić kaže:

"- Ništa. Mi u subotu imamo glavni odbor. Dakle, donijeli smo određene odluke vezano za predstojeći kongres stranke. Predsjednik je naravno imao uvodnu riječ oko aktuelne političke situacije u vezi pregovora oko stanja u zemlji, današnjeg susreta lidera bh. stranaka sa gospodinom Hahnom. Tu smo na tragu dosadašnjih zaključaka da moramo voditi procese, da moramo kreirati vlast ali naravno, ne na uštrb ranije donesenih odluka i zakona i svega onoga sto se tiče NATO puta Bosne i Hercegovine."

Premijer Federacije Fadil Novalić je kazao da je jedan od razloga sto se današnja sjednica vlade nije održala jer na neki način SBB i HDZ prave taj blok koji je protiv SDA, piše Oslobođenje.ba.

"- Možda je to bio danas neki manever. Na Vladi Federacije je neka vrsta određenog pritiska, ne znam, ali ono što znam jeste da imamo dnevnu komunikaciju sa SBB, da je gospodin Džaferovic imao sastanak sa gospodinom Radončićem. I ja sam jučer imao neke sastanke sa određenim ljudima iz SBB-a, tako da ono što radi Vlada i ono što se zove nova kompozicija vlasti, dakle to su dva paralelna procesa", kazao je Sarajlić.

Na pitanje kada se može očekivati zvanični sastanak SDA i DF-a, Sarajlić kaže da to još uvijek nije poznato.

"- Vidjet ćemo. Sa DF-om smo ovih dana intezivno u komunikaciji, za to je zadužen generalni sekretar gospodin Genjac. On je na relaciji sa gospodinom Miletićem i vrlo brzo očekujemo konkretizaciju tih razogovora."

Na pitanje da prokomentariše slučaj napada na novinara Žurnala, Sarajlić je kazao da je čuo za ovaj incident.

"- Čuo sam tu vijest da je predsjednik općinskog odbora i potpredsjednik kantonalnog odbora gospodin Ćesir navodno napao ovoga novinara Žurnala. Nisam pogledao taj snimak. osuđujemo svaki napad na novinare, naravno tu je SDA principijelna. Pogledat ću to i vidjet ćemo šta ćemo sa tim."

Najavio je i novi sastanak trojke SDA, HDZ BiH, SNSD.

"- Gospodin Izetbegović je jutros imao pripremu Kolegija. Dakle, bio je sa Draganom Čovićem. Mi smo taj načelni program proslijedili i DF-u, a vjerovatno i SBB-u i svima onima koji su razgovarali sa nama, da vjerovatno i oni kažu svoj stav. SDA ne ulazi sama u vlast. SDA želi u ovom odgovornom i ozbiljnom trenutku za ovu zemlju da prikupi što više probosanskih snaga" – kazao je Sarajlić.