Asima Čataković iz Polja najstarija cazinska šnajderica (FOTO)

Iako je duboko zakoračila u devetu deceniju, Asima Čataković iz Polja u Cazinu i dalje jednako dobro kroji i šije. I ne samio to, ova vrijedna Cazinjanka obrađuje i vlastitu baštu, a održava i veliki cvjetnjak.

Asima Čataković iz Polja vjerovatno je najstarija cazinska šnajderica. U januaru je napunila 86 godina, no mašina za šivenje i dalje je njen zaštitni znak. Asima je počela krojiti i šiti sa 19 godina, a njenu vještinu šivanja nisu potisnule ni godine, ali  ni savremena konfekcijska proizvodnja. Unatoč godinama, koje je kao ni mnoge žene njenog godišta, nisu nimalo mazile, Asimi danas ne nedostaje energije, vedrine i osmijeha.

Krojačkim zanatom dugo godina bavio se i Asimin muž, a zanat je naslijedila i jedna kćerka.  I dok veliki broj današnjih žena vrijeme od svakodnevnih poslova i briga provodi uz turske serije, Asima marljivo radi za svojom mašinom ili u dvorištu, prenosi Rtvusk.

Za razliku od nekadašnjih vremena kada se kod krojača išlo redovno, i šilo sve, od bluza, suknji, haljina, dimija do kaputa, i kada se i sedmicama čekalo na red kod najboljih šnajderica, danas je sve manje onih koji se bave ovim zanatom. Ipak, priča o Cazinjanki Asimi Čataković pokazuje da su, unatoč raznovrsnoj ponudi robnih marki u trgovačkim radnjama, šnajderice ili krojači pravi čarobnjaci koji uz pomoć makaza, igle i konca stvaraju prava umjetnička djela.