Assadove snage nastavile bombardiranja: Ubijeno 20 civila u Idlibu

Broj poginulih u napadu snaga sirijskog režima Bashara al-Assada i njihovih savezničkih, ruskih snaga na naseljena područja u sjeverozapadnoj provinciji Idlib porastao je na dvadeset osoba, javlja Anadolija.

Režimske snage i njima savezničke ruske snage od sinoć izvode napade na sela u distriktu Khan Shaykhun u provinciji Idlibu i distriktima Latamne i Kafr Zeita u provinciji Hama koje zajedno čine deeskalacijsku zonu na sjeveroistoku Sirije.

Lokalna civilna zaštita Bijele beretke saopćila je da je broj poginulih civila porastao na 20 osoba. Meta napada bila je i pijaca u jednom selu kod Khan Shaykhouna, prenose Agencije.

Pola milina raseljenih

Spasilačke ekipe pretražuju ruševine i strahuju da bi bilans stradalih mogao rasti.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom opozicije u Siriji, a opozicione snage iz Idliba saopćile su da su sinoćnje napade u Idlibu i susjednoj Hami izveli ruski bombarderi iz zračne baze Khimeimim u Latakiji.

Iz Civilne zaštite (Bijele beretke) u Siriji saopćeno je da je u režimskim napadima tokom proteklog maja u Idlibu ubijen najmanje 231 civil, uključujući i 59 djece, a ranjeno 659 civila.

Od septembra prošle godine i proglašenja primirja u toj regiji je raseljeno najmanje 553.000 ljudi.