Austrija: Broj provala i krađa u velikom porastu

sa

Praznici, raniji sumrak, zima – počela je glavna sezona provalnika. Jeste li se ikada zapitali je li vaša kuća ili stan zaista siguran? Ako ne, onda je vjerojatno krajnje vrijeme.

Barem tako sugerira pogled na užarenu kriminalnu statistiku. Dok smo u vrijeme korone često sjedili kod kuće zbog zaključavanja i karantene, kriminalci sada iskorištavaju česte izostanke uzrokovane praznicima i nižim kvotama rada u kućnim uredima.

Prema Uredu federalne kriminalističke policije (BKA), broj imovinskih kaznenih djela porastao je za impresivnih 20 do 40 posto u usporedbi s prethodnom godinom, ovisno o regiji. Prema riječima glasnogovornika BKA Paula Eidenbergera, to će se odraziti i na sljedeću statistiku kriminala, koja će također pokazati povećanje od 20 do 25 posto u odnosu na 2021. godinu.

Ugrožene su kuće i stanovi povezani s glavnim prometnicama jer počinitelji mogu brzo pobjeći. Vrijeme između 16 i 21 sat smatra se “špicom” za provalnike.

Prema Eidenbergeru, policija je opremljena metodama umrežene analize, brzim mjerama potrage i fokusom na patrole ako se ukaže potreba. Pa ipak, ogroman broj zločina u Beču trenutno premašuje resurse policije. Samoprevencija građana stoga je čimbenik koji može odlučiti hoće li postati meta – ili ne.