Austrija: Cijene drveta u padu

sa

Nakon velikog poskupljenja na početku pandemije, čini se da cijena drva u Štajerskoj ponovno popušta. I za drvo kao građevinski materijal i za drvo kao gorivo. Biomasa je pojeftinila i do 18 posto, navodi se.

S pandemijom CoV-a štajerska su drva također značajno poskupila. Cijene drva porasle su za oko trećinu u 2020. godini.

Ali sada se čini da se situacija lagano popravlja, rekao je Christian Hammer, direktor Štajerske drvne i šumarske udruge proHolz Steiermark.

“Cijene rezane građe su u skladu s tržištem i dobro su se stabilizirale. Stvarno se trudimo graditeljima dati najbolje moguće cijene. No, oscilacije cijena od plus-minus deset posto uvijek su moguće i normalne. I u energetskom sektoru, za drvnu sječku, ogrjevno drvo i pelete, počevši od vrlo visoke razine, sada se može osjetiti opuštanje od oko 18 posto”, kaže Hammer.

Prema Hammeru, tržište drvne građe ponovno se stabiliziralo nakon turbulencija rata u Ukrajini. “Skladišta za drvenu gradnju, ali i za industriju dobro su opskrbljena. I s optimizmom gledamo u budućnost“, kaže Hammer i ističe da je sasvim moguće da bi cijene drva idućih mjeseci mogle još pasti.

“Najvjerojatnije pretpostavljamo da će se tržišta stabilizirati. Znakovi ne pokazuju da stvari idu dalje prema gore, već suprotno. Dakle, opuštanje je stiglo”, kaže Hammer. No, najvjerojatnije više neće biti razine cijena drva kakva je bila prije pandemije.