Austrija danas popušta mjere: 2G pravilo odlazi u povijest

asdg

Austrijska vlada 16. veljače, a nakon sastanka s pokrajinskim guvernerima odlučila se za popuštanje mjera. Prvo popuštanje mjera slijedi već sutra kada pravilo 2G praktično odlazi u povijest.

Od sutra, 19. veljače, 3G se primjenjuje na svim mjestima gdje trenutačno vrijedi 2G pravilo. Na taj način 2G pravilo pada u gastronomiji, hotelima, na sportskim te na kulturnim događanjima. Prijelaz na 3G tada bi trebao vrijediti do ‘Dana slobode’ 5. ožujka.

U vrlo osjetljivim okruženjima (domovi za starije i nemoćne te bolnice) 2G+ ostaje uvjet za posjetitelje, pri čemu su validni testovi na antigen ili PCR. Na snazi za zaposlenike u staračkim domovima kao i u bolnicama ostaje 2,5 G pravilo. Tzv. policijski sat ostaje i dalje te će vrijediti do ponoći tako da će noćna gastronomija i dalje ostati zatvorena. Na radnom mjestu na snazi ostaje 3G pravilo.

Kao što je poznato, postoji dogovor da savezna vlada postavlja minimalne standarde, ali da su pokrajine slobodne provoditi stroža pravila. Zbog toga će se pravilo 2G u početku u Beču zadržati u ugostiteljstvu i nakon 19. veljače.