Austrija: Dostava hrane doživjela ‘boom’ u vrijeme pandemije

.aa

Usluga dostave hrane doživjela je pravi ‘boom’ u vrijeme pandemije koronavirusa. Svjedoci smo kako dostavne automobile i bicikle sve češće viđamo na austrijskim ulicama, a činjenice govore da je dostava tijekom pandemije doživjela pravi procvat.

No, osim dostave hrane, snažno je porasla i dostava mješovite robe, odnosno namirnica. Sve veći broj supermarketa nudi dostavu gotovo svih svojih proizvoda, od namirnica do voća i povrća. Prednjači Billa koja pokriva gotovo cijelu Austriju.

Osim Bille za udio na tržištu u tom segmentu bore se još i Interspar, Alfies, Gurkerl.at, Hausfreund i Mjam. Pandemija je ubrzala procese, pa sve više trgovina nudi i opciju dostave namirnica na kućnu adresu. Austrija nije izoliran slučaj, trend dostave hrane i namirnica snažno raste u čitavoj Europi.

Najbolji pokazatelj je Njemačka gdje je prema podacima Udruženja maloprodaje prodaja hrane i namirnica putem dostave porasla za čak 60 posto u razdoblju od 2019. do 2020. godine. No, udio prodaje namirnica putem dostave i dalje je jako mal te jedva prelazi dva posto.

Stručnjaci smatraju kako će trendovi idu u prilog dostavi hrane te da će u budućnosti ljudi čak i namirnice za svakodnevnu potrebu naručivati putem interneta. Neki su otišli korak i dalje pa najavljuju kraj klasične vikend kupovine u supermarketu.