Austrija: Evo kako u idućoj godini do bonusa od čak 5000 eura

sa

Austrija produljuje subvencije za kupnju električnih automobila. Novi privatni kupci mogu od države dobiti 5000 eura bonusa.

I u 2023. nastavit će se promocija e-mobilnosti Ministarstva zaštite klime i uvoznika automobila, kao i motora. Kupnja e-automobila za fizičke osobe subvencionirana je s 5000 eura.

Privatna infrastruktura za e-punjenje financira se sa 600 eura za zidne kutije i 1800 eura za komunalne sustave u stambenim zgradama. Infrastruktura za punjenje u poduzećima financira se s do 30.000 eura. Kupnja e-motora subvencionira se do 1900 eura.

Sveukupno Ministarstvo zaštite klime stavlja na raspolaganje 95 milijuna eura za ofenzivu e-mobilnosti za iduću 2023. godinu. Kako bi se dodatno unaprijedilo širenje infrastrukture za punjenje, postojat će dodatni program financiranja za područja koja trenutno nisu dovoljno opslužena. Za to je predviđeno dodatnih 10 milijuna eura od sredine 2023. godine.

Postoji jedna promjena u subvenciji za plug-in hibride: od iduće godine oni moraju moći prijeći 60 kilometara isključivo električnim pogonom da bi imali pravo na subvenciju od 2500 eura. Prije je bilo dovoljno 50 kilometara.

Novo financiranje započet će u siječnju sljedeće godine. Točne ponude financiranja i daljnji detalji bit će dostupni od početka siječnja na web stranici obrađivačke agencije KPC na adresi umweltfoerderung.at.