Austrija: Od jeseni besplatni laptopi za školarce

.

Od školske godine 2021./22. svi učenici petog razreda (ove godine iznimno i šestog razreda) dobivat će ​​mobilne uređaje poput laptopa ili tableta po znatno sniženim cijenama ili čak besplatno.

Austrijske vlasti smatraju kako treba promovirati digitalizaciju u školama. Stoga će se od školske godine 2021./2022. mobilni uređaji poput laptopa i tableta cjenovno značajno sniziti ili čak besplatno dati učenicima petog razreda.

Odgovarajući planovi za ovaj program postoje već od prošle godine, a kancelar Sebastian Kurz i ministar obrazovanja Heinz Faßmann (oba ÖVP) potvrdili su danas ovu, kako su je nazvali – ofenzivu digitalizacije.

Preduvjet da državna potpora stupi na snagu na određenom mjestu jest da tamo postoji određeni koncept digitalizacije. Roditelji će morati platiti 25 posto kupoprodajne cijene (oko 100 eura), ali tada uređaj postaje vlasništvo učenika.

Obitelji koje primaju minimalni dohodak, naknadu ili hitnu pomoć, bit će oslobođene naknade. Također, ako su brat ili sestra koji žive u istom kućanstvu primili doplatak u skladu sa Zakonom o školskoj ili studentskoj pomoći u prethodnoj godini, isključeni su iz dodatne naknade. U tim slučajevima mobilni uređaji su besplatni.

Za nabavku laptopa i tableta u proračunu je osigurano ukupno 250 milijuna eura. “Nakon uvođenja besplatnih udžbenika, ovo je definitivno jedna od najvećih promjena koja se događa u školi”, izjavio je Kurz.