Austrija: Opasni momak iz BiH plaćao čuvarima da mu u ćeliju donose mobitele i alkohol

zatvor

U Regionalnom sudu u Salzburgu osuđena su dvojica zatvorskih čuvara (55, 36) na uslovne kazne zatvora od 10, odnosno sedam mjeseci, a terete se da su zatvorenika iz BiH u zatvoru u Salzburgu snabdijevali mobilnim telefonima i alkoholom, a zauzvrat su dobijali novac od njega.

Državno tužilaštvo optužilo ih je za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita, a stariji od njih dvojice optužen je i za povredu službene tajne. Presude su pravno obavezujuće.

Jedan optuženi (55) trenutno je suspendovan, dok je njegov bivši kolega (36) u međuvremenu promijenio posao. Obojica su danas dali opširna priznanja i priznali krivicu. Oni su pred sudijom rekli da su djelovali nezavisno jedan od drugog i da nisu znali da bh. zatvoreniku i drugi donose potrepštine u zatvor.

“Radili smo u različitim odjeljenjima i vidjeli smo se samo dva puta kada smo radili zajedno noću”, rekao je mlađi osuđenik.

Njih dvojica su na sudu izjavili da zatvorenika iz BiH, koji ima da služi kaznu sve do 2031., znaju od ranije, “On je više puta robijao u istom zatvoru i tako smo se i upoznali”; rekao je stariji zatvorski čuvar. te dodao da se radilo o “glupoj grešci”.

Njegov, sad već bivši, koleg rekao je da mu je žao zbog svega, a da je zatvorenika poznavao još iz vremena kada nije bio osuđivan: “Odavno ga poznajem, nekada smo zajedno igrali fudbal”, rekao je on.

Naime, stariji čuvar se terete da je zatvoreniku prošvercovao ukupno pet mobilnih telefona u zatvor, a mlađi policajac tri flaše votke. Ovaj 55-godišnjak je poslao u zatvor pakete na njegovo ime koji nisu djelovali sumnjivo. Obojica su za svoje usluge dobili po 2.000, odnosno 1.500 eura.

A, cijeli slučaj je razotkriven jer je bh. zatvorenika počeo da ucjenjuje drugi zatvorenik sa kojim je bio u ozbiljnoj svađi. Nakon toga je pokrenuta istraga i čuvari su sprovedeni u zatvor gdje su ostali mjesec dana. Austrijski mediji prenose da je vjerovatno riječ o široj mreži koja sarađuje sa zatvorenicima, ali trenutno nema dokaza za to, prenose Nezavisne.