Austrija otvara hotele i restorane, ukida se policijski sat

.
Austrija planira ublažiti epidemiološke restrikcije 19. maja, što uključuje otvaranje restorana, hotela i kazališta prvi put u više od pet mjeseci, objavila je danas vlada.

Do sada su bila uvedena tri zatvaranja u Austriji, a posljednji je ublažen u veljači.

Tada je dopušteno otvaranje trgovina koje ne prodaju nužne proizvode te je uveden noćni policijski sat, umjesto cjelodnevnog ograničenja kretanja.

Zbog rasta broja zaraženih na istoku zemlje Beč i susjedne pokrajine uvele su zatvaranje za Uskrs, koje je još uvijek na snazi.

Austrijske bolnice opterećuje veća prisutnost britanskog soja kod zaraženih u zemlji. Austrija dnevno detektira preko dvije tisuće zaraženih covidom-19.

Ukida se policijski sat

"Svjetlo na kraju tunela postaje jasnije", kazao je kancelar Sebastian Kurz na novinskoj konferenciji.

Poručio je kako će zbog ublažavanja mjera vjerojatno porasti broj zaraženih, ali je dodao da ubrzanje cijepljenja, pogotovo starijih od 65 godina, znači da broj hospitaliziranih neće nužno porasti.

Vlada je istovremeno priopćenjem objavila da se ukida policijski sat, iako su zabranjena druženja više od četiri odrasle osobe od 22 sata do 5 ujutro.

Za stolovima u restoranima i kafićima moći će sjediti najviše 10 osoba na terasama, a četiri u zatvorenim dijelovima, dok će kulturni i drugi događaji biti ograničeni na 3000 ljudi vani, a 1500 unutra, dodaje se u priopćenju.

Dozvoljeni sportovi, djeca se vraćaju u škole

Ponovo će se dopustiti sportovi u zatvorenim i na otvorenim prostorima.

Za kontaktne ili timske sportove tražit će se negativni test ili potvrda o cijepljenju ili preboljenom covidu.

To će se tražiti i u restoranima, hotelima i na raznim događanjima.

Djeca i mladi ponovo će se vratiti u škole 17. svibnja.

"Najsigurnije bi bilo sve zauvijek ostaviti zatvoreno, ali to nije u našem interesu", naglasio je Kurz dodajući da su važna i pitanje obrazovanja, poslova i psihološkog zdravlja Austrijanaca.