Austrija planira ukinuti obaveznu karantenu od 19. maja

au

S planiranim ublažavanjem mjera koje je zakazano za 19. maja, putovanja u i izvan Austrije bit će znatno olakšana. Austrija planira izmijeniti propise o ulasku u zemlju, što znači da će mjera obavezne karantene za ulazak u Austriju prestati vrijediti. To će važiti i za turiste iz drugih zemalja EU, ali i za građane Austrije koji se vraćaju iz drugih zemalja.

Iznimke će biti jedino područja s visokom incidencijom pri čemu se Ministarstvo zdravstva želi koristiti “korona semaforom” europske zdravstvene organizacije ECDC.

Ulaz iz zemalja koje na EDCD karti budu označene zelenom ili narančastom bojom bit će bez ikakvih ograničenja. Svi oni koji u Austriju budu ulazili iz zemalja koje su obojene svjetlocrvenom bojom karantenu će izbjeći posjedovanjem negativnog testa, potvrde o cijepljenju ili dokazom da su preboljeli koronavirus.

Karantenska obaveza ostat će na snazi samo za one koji u Austriju budu ulazi iz područja koja su obojena tamnocrvenom bojom. U tom slučaju karantena se može prekinuti nakon petog dana – negativnim testom. Na snazi će i dalje ostati važeći izuzetci poput diplomatskih putnika, radnika u zdravstvu itd.

Iz trenutne perspektive samo su Finska, Island, Portugal i Malta u potpunosti zelene ili narančaste boje, sve ostale države EU spadaju u ostale kategorije. No, izgledno je da će se do 19. maja situacija u mnogim europskih državama popraviti.

Foto:Facebook