Austrija spremna da podrži BiH u vezi s povratkom migranata u matične zemlje

.
Pored svih ovih reaktivnih mjera, povratak migranata u zemlje njihovog porijekla smatramo jednim od najvažnijih mehanizama, rekao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) Selmo Cikotić u srijedu, nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Austrije Karlom Nehammerom.

 

Cikotić je s kolegom iz Austrije razgovarao o unapređenju saradnje u oblasti sigurnosti i upravljanja migracijama, a potpisali su i Memorandum o jačanju saradnje za efikasniju borbu protiv ilegalnih migracija.

Nakon sastanka i potpisivanja memoranduma održana je i konferencija za medije.

”BiH i Austrija sarađuju na velikom broju pitanja u borbi protiv sigurnosnih izazova i prijetnji, a borba protiv krijumčarenja migranata i ilegalnih migracija u smislu kontrole granica, kontrole boravka i kretanja migranata nameću se kao jedno od ključnih pitanja sa kojim se susreću sve zemlje regiona, a na različite načine BiH i Austrija imaju posebnu važnu ulogu na ovoj tzv. zapadnobalkanskoj ruti“, rekao je Cikotić.

Cikotić: Zahvalni Austriji

Dodao je kako su na sastanku razgovarali i o međuzavisnosti zemalja u ostvarivanju međunarodne sigurnosti. Komentarisali su i potrebu međuinstitucionalne saradnje i zavisnosti, te značaj međusobne saradnje zemalja u borbi protiv ilegalnih migracija u kontektsu rješavanja mnogih drugih sigurnosnih izazova, prije svega, kada su u pitanju organizovani kriminal, trgovina ljudima i moguće prijetnje terorizma te druge prijetnje, nelegalne trgovine narkoticima, oružjem i slično.

”Veoma smo zahvalni Republici Austriji na pomoći koju je u proteklih nekoliko mjeseci pružila u borbi Bosne i Hercegovine protiv ilegalnih migracija. Ja bih tu, pored institucionalne pomoći, podrške i iskustava, istakao i konkretnu pomoć od milion eura, koje je Ministarstvo vanjskih poslova Austrije uputilo BiH, od pola miliona eura koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije uputilo, ali i 135 uslovnih kontejnera koji će biti razmješteni na kampu 'Lipa' za izgradnju trajnijeg i kvalitetnijeg smještajnog kapaciteta za migrante na tom prostoru“, rekao je Cikotić.

Naglasio je da su razgovarali o pitanjima i dobrovoljne i prisilne readmisije migranata.

Austrija spremna da finansira letove

”Pored svih ovih reaktivnih mjera, povratak migranata u zemlje njihovog porijekla smatramo jednim od najvažnijih mehanizama. Austrija je pokazala spremnost da podrži te aktivnosti u BiH, pogotovo one koje se odnose na pitanja prisilnih readmisija na bazi potpisanih sporazuma i Austrija je spremna da finansira charter letove koji će u tom smislu sigurnosne strukture BiH preduzeti u smislu realizacije ove mjere“, rekao je Cikotić.

Dodao je kako je razgovarano i o nizu drugih tehničkih pitanja, u vezi FRONTEX-a i saradnje te mogući angažman austrijskih eksperata i policajaca.

”Današnji sastanak je samo jedna karika u lancu velikog niza mjera i aktivnosti koje su do sada bile preduzimane i koje će sasvim sigurno biti prisutne i u vremenu koje je pred nama“, rekao je Cikotić.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Austrije Karl Nehammer je razgovor s bh. ministrom Cikotićem ocijenio doličnim dodavši kako je razgovarano o unapređenju saradnje u oblasti sigurnosti te upravljanja migracijama.

Potpisan memorandum

“Vodili smo odličan razgovor koji je, prije svega, zasnovan na velikom prijateljstvu BiH i Austrije. BiH je uložila veliki napor da zaštiti granice i spriječi prolazak migranata prema zapadu. S podrškom BiH, prošle godine smo uspjeli osnovati platformu u cilju sprečavanja migrantske krize”, pojasnio je Nehammer.

Cikotić i Nehammer potpisali su danas u Sarajevu memorandum o jačanju saradnje za efikasniju borbu protiv ilegalnih migracija.

“Obuhvata i policijsku saradnju u pogledu cyber kriminaliteta. Pojačat će i borbu protiv terorizma. Austrija će i dalje podržavati put BiH da postane punopravan član FRONTEX-a”, rekao je Nehammer.