Austrija: Svi zaposleni mogu dobiti 3000 eura bonusa

sa

Kako bi ublažila inflaciju, vlada se oslanja na široku paletu paketa pomoći – poput onog za zaposlenike.

Vlada se želi uhvatiti u koštac s visokom stopom inflacije paketima pomoći. Na primjer s bonusom za zaposlenike. U jesen je odlučeno o bonusu od 3.000 eura za zaposlenike. To znači da poslodavac u 2022. i 2023. godini može isplatiti neoporezivu i necarinsku premiju za troškova života u vrijednosti do 3.000 eura kako bi dodatno olakšao zaposlenike.

Ovaj se zbroj odnosi na sve poreze na plaće (uključujući porez na plaće, socijalno osiguranje i mirovinske programe poduzeća). To bi trebalo značajno ublažiti inflaciju. To je također instrument da “ostanete privlačni kao poslodavac čak i u vremenima nedostatka kvalificiranih radnika”, kaže za “Presse” Claudia Sonnleiter, partnerica u revizorskoj kući BDO.

U ovom trenutku, kao što Sonnleiter kaže, tvrtke još uvijek nerado isplaćuju bonus. “Iznimno malo” tvrtki je spremno na isplatu. Na temelju brze ankete na lokacijama BDO-a u Beču, Štajerskoj, Gradišću, Gornjoj Austriji i Koruškoj moglo bi se govoriti o nešto ispod deset posto tvrtki koje isplaćuju taj bonus.

Foto: Freepik / Ilustracija