Austrija traži veliki broj radnika: Evo šta vam je potrebno za posao

Vijest o tome da Austrija traži 29.000 konobara, kuhara i pomoćnika, a da je pritom minimalac veći od plate programera u Srbiji zaintrigirala je mnoge Balkance koji žele da zarade koji dinar više. Ipak, od posla vas dijeli nekoliko koraka.

– Prvo je neophodno pronaći odgovarajućeg poslodavca u Austriji koji želi da vas zaposli. Danas se takvi poslovi pronalaze putem interneta, gdje postoji veliki broj sajtova sa poslovima u Austriji, ili preko ličnih kontakata. Ipak, bitno je naglasiti da bi trebalo da se fokusirate na zanimanja koja su u toj zemlji deficitarna, jer to povećava verovatnoću da ćete dobiti dozvolu za rad – objašnjava Cokić.

Zanimanja na koje bi trebalo da se fokusirate, sudeći po najnivijim podacima, jesu ona iz oblasti ugostiteljstva – konobari, kuhari, pomoćnici u kuhinji, čistači i radnici na pakovanju robe najtraženiji su u Austriji. A budući da je od maja ove godine minimalna bruto zarada u hotelijerstvu i ugostiteljstvu 1.400 eura mjesečno, jasno je zašto se sve više Srba interesuje za zaposlenje u ovoj zemlji.

Viza nije potrebna, ali da biste ze zaposlili, morate da imate radnu dozvolu.

– Riječ je o takozvanoj crveno-bijelo-crvenoj karti ili Rot-Weiss-Rot-Karte, za koju kandidat aplicira u ambasadi nakon što je već pronašao poslodavca. Zatim se određuje na osnovu nekoliko kriterijuma da li ćete dobiti ovu dozvolu, a jedan od kriterijuma je upravo potreba za radnom snagom. Zato, na primjer, nema veze što poznajete nekoga ko ima frizerski salon i želi da vas zaposli u Austriji, ako njima nisu potrebni frizeri već ih imaju dovoljno u svojoj zemlji – objašnjava sagovornica.

Poznavanje njemačkog jezika nije neophodno za dobijanje ove dozvole, ali jeste veliki plus. Kriterijumi po kojima se određuje ko dobija crveno-bijelo-crvenu kartu su kvalifikacije, radno iskustvo, poznavanje jezika, starost i studije u Austriji (za visokokvalifikovana zanimanja).

Ova karta objedinjuje radu i boravišnu dozvolu, i traje 12 mjeseci. Nakon što dobijete ovaj papir i poslodavca, stvar je poprilično jednostavna – možete da krenete da se pakujete.

Iz Austrijske ambasade upozoravaju da mnogi pokušavaju da zarade varajući Srbe koji hrle u Austriju. Tako se po nekim jatovima nalaze oglasi u kojima se obećava pribavljanje austrijske radne dozvole nakon uplate „takse za vizu“ fizičkom licu ili firmu. Iz ove ambasade izričito savetuju da se nikakve „takse“ ne uplaćuju, te da se umesto toga prvo obratite ambasadi.

Budući da je sve veći broj onih koji u ovoj državi traže svoje parče hljeba, Austrijska ambasada redovno organizuje seminare informativnog karaktera o odlasku u Austriju, a o tome kada se i gde održavaju možete da se informišete na njihovoj Fejsbuk stranici.