Austrija: Unatoč velikoj ponudi, svaka druga osoba izbjegava testiranje

asd
Nema sumnje da je Austrija jedan od svjetskih prvaka kada je riječ o testiranjima na koronavirus. Gotovo da nema zemlje koja na dnevnoj razini testira kao Austrija, no unatoč tome svaka druga osoba u Austriji se uopće ne testira ili se testira vrlo rijetko. Prema AGES-u, od početka pandemije koronavirusa u Austriji je provedeno 25,5 milijuna testova na koronavirusa.

Istraživanje Austrijskog odbora za koronavirus Sveučilišta u Beču pokazalo je da svaka druga osoba u Austriji (između polovice veljače i sredine ožujka) nije testirana na koronavirus ili se testirala jako rijetko. Rezultate istraživanja je za austrijski Ö1 radio komentirao i čelnik Austrijskog odbora za koronavirus Bernhard Kittel koji je pojasnio da je veliki problem da se gotovo pola populacije ne testira redovno. No, dodao je da je posljednjih nekoliko mjeseci primijećen “kontinuirani porast” onih koji iskoriste testne ponude.

“Između sredine siječnja i sredine veljače bilo je 41 posto onih koji nikada nisu pristupili testu, a između sredine veljače i sredine ožujka 31 posto”, rekao je Kittel.

Kitell pak u prisilama ne vidi rješenje, nego poziva na široku javnu raspravu kako bi se stvorilo razumijevanje da testiranje uistinu može pomoći u borbi protiv pandemije.