Austrija uskoro ublažava mjere: Evo što sve vrijedi od 1. jula

.
S obzirom na vrlo dobar razvoj epidemiološke situacije, austrijska vlada je nedavno donijela odluku o dodatnom ublažavanju mjera od 1. srpnja. Sljedeće ublažavanje mjera, u slučaju da epidemiološka slika ostane dobra zakazano je za 22. srpnja.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz je i dalje optimističan, te naglašava kako je daljnje ublažavanje mjera rezultat sjajne epidemiološke slike kojoj su pridonijeli svi građani. Proces cijepljenja napreduje i dalje jako dobro, a austrijski kancelar koristi svaku priliku kako bi građane pozvao na cijepljenje.

 

Što se tiče ublažavanja mjera, od 1. srpnja na snazi i dalje ostaje 3G pravilo u svim sferama gdje važi i sada. Ukida se ograničenje radnog vremena, a ponovno su moguća održavanja noćnih događaja, vjenčanja i plesa. Ponovno je moguće i održavanje događaja. To ‘de facto’ znači i povratak noćne gastronomije od 1. srpnja (noćni klubovi i diskoteke koje su orijentirane na stajaća mjesta imat će do 22. srpnja ograničenje kapaciteta na 75 posto, a to će nakon 22. srpnja biti ukinuto).

 

Djeca mlađa od 12 godina više se ne trebaju testirati. Minimalna udaljenost od jednog metra u gastronomiji prestat će vrijediti, a od 22. srpnja se ukida i zahtjev za registracijom.

 

Od 1. srpnja zahtjev za FFP2 maskama pada, pa se one ponovno mogu zamijeniti običnom zaštitom za usta i nos, tj. običnim maskama. FFP2 maske bit će obavezna samo u bolnicama i staračkim domovima.

 

Od 22. srpnja slijedi daljnje ublažavanje mjera koje će uključivati i daljnje ublažavanje zahtjeva za maskom. Od 22. srpnja maske bi se trebale nositi samo u javnom prijevozu te u supermarketima i ljekarnama.

 

Kurz je još jednom podsjetio da u Austriji ne postoji obvezno cijepljenje, no apelira na sve da se ipak cijepe kako bi jesen bila lakša. Ministar zdravstva Wolfgang Mückstein skorašnje je ublažavanje mjera nazvao “velikim korakom” i “dobrim danom” za Austriju. “Da citiram Wernera Koglera, bit će ovo ljeto kakvo je bilo nekad.”, rekao je austrijski ministar zdravstva.