Austrija zabranjuje upotrebu fašističkih i ustaških simbola

Austrijska savezna koalicijska Vlada uputila je u srijedu u Parlament nacrt zakona kojim se proširuje popis zabranjenih ekstremističkih simbola, među ostalim i ustaškog, prenosi agencija Hina.

Vlada Austrije, koju čine Narodna partija - OeVP i Slobodarska partija - FPOe, ima namjeru proširiti popis zabranjenih simbola, koji je u zakonu iz 2014. godine bio relativno kratak.

Novi zakon, koji bi trebao stupiti na snagu 1. marta 2019. godine, trebao bi obuhvatiti različite grupe i organizacije, poput Muslimanske braće, znakovlje krajnje desničarske turske grupe Sivi vukovi, Kurdistanske radničke partije, Hamasa, kao i fašističkog znakovlja, pišu austrijski mediji.

"To je mjera protiv radikalizacije i terora", ocijenio je poslije sjednice Vlade austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Komemoracija Bleiburga

Naglasio je pritom, odgovarajući na pitanje novinara, kako to ne znači da zvanični Beč ima poseban problem s ustašama, niti je ta mjera usmjerena protiv Hrvatske.

"Mjera nije usmjerena protiv Hrvatske", rekao je on.

Kada se radi o fašističkim i nacističkim simbolima, aktuelni austrijski zakon vrijedi samo za austrijsku nacionalsocijalističku prošlost.

Kurz je ove godine, uoči majskog obilježavanja kod Bleiburga, izjavio za austrijske medije kako će vlasti odlučno reagirati budu li na Bleiburgu korišteni simboli nacističkog svjetonazora.