Austrija želi povećati testiranja u školama

asd
Oko 40-ak austrijskih škola je prošli tjedan bilo privremeno zatvoreno zbog pojave novih klastera koronavirusa unutar škola. Zbog toga ministar obrazovanja Heinz Faßmann planira povećati opseg testiranja u austrijskim školama. Prema novom planu, pored testiranja ponedjeljkom i srijedom, planirano je i uvođenje dodatnog testiranja učenika petkom. To će naviše pogoditi učenike osnovnih škola koji nastavu pohađaju čitav tjedan.

Prema riječima ministra obrazovanja, za sada ne postoji konkretan datum kad bi trebalo početi dodatno testiranje u školama, jer sve ponajviše zavisi od kapaciteta testova. Ministarstvo obrazovanja u suradnji s Ministarstvom zdravstva radi na osiguravanju dovoljnog broja testova te se nadaju da će novi koncept testiranja zaživjeti već u ožujku. Pored dodatnog termina za testiranje planirano je da se dodatni termin uvede i za nastavno osoblje o čemu je već prije bilo i riječi.

Prema važećoj odluci austrijske vlade učenici osnovnih škola u potpunosti pohađaju nastavu (svakog dana u tjednu), uz nošenje zaštitnih maski i dva obvezna testiranja tjedno. Testiranja se odvijaju ponedjeljkom i srijedom.

Ostali, tj. viši razredi vode nastavu u smjenama. Učenici se prije nastave testiraju i rezultat vrijedi 48 sati. Testiranja se vrše ponedjeljkom i srijedom. Petak je za sve učenike predviđen kao dan za nastavu na daljinu (online nastavu). Pohađanje nastave moguće je jedino uz negativan test, a učenici čiji roditelji odbiju da im se dijete testira, ne mogu pohađati nastavu. Ti učenici nastavu pohađaju od kuće.