Austrija: Život postaje sve skuplji

.
Građani Austrije već dugo osjećaju kako su cijene u Austriji porasle. Austrijski državni ured za statistiku (Statistik Austria) sada je to i službeno potvrdio.

Dok je još u travnju inflacija bila 1,9 posto, ona se u svibnju popela na 2,8 posto, što naravno ima implikacije i na mnoge druge stvari.

 

Tako je došlo i do znatnih povećanja cijena goriva (gorivo je trenutačno i do 23 posto skuplje nego godinu dana ranije). Poskupila je i hrana, namještaj, ali i odjeća. Tako je razina cijena za svakodnevnu kupnju porasla za 2,8 posto, dok je tjedna kupnja (uključujući i punjenje automobila gorivom) porasla za 6,6 posto na godišnjoj razini.

 

Cijene hrane u prosjeku su porasle za 1,9 posto. Primjerice, povrće je znatno skuplje te je u prosjeku poskupilo 4,5 posto. Najviše je otišla cijena paprike koju sada plaćamo 26,8 posto više, dok rajčicu plaćamo 5,8 posto više.

 

Također cijene su rasle i ugostiteljstvu. Tako sada kavu u prosjeku plaćamo 4 posto više, dok je cijena jedne šnicle u restoranima za prosječno 5,4 posto viša