Austrija najavila povlačenje iz globalnog sporazuma o migraciji

Globalni sporazum o sigurnoj, primjerenoj i regularnoj migraciji usvojile su u julu sve 193 članice Ujedinjenih nacija izuzev Sjedinjenih Država

Austrija će slijediti Sjedinjene Države i Mađarsku u povlačenju iz sporazuma UN-a o migraciji zbog briga da će on zamagliti razliku između legalne i ilegalne migracije, navode u srijedu austrijski mediji saopćenje desničarske vlade u Beču.

Globalni sporazum o sigurnoj, primjerenoj i regularnoj migraciji usvojile su u julu sve 193 članice Ujedinjenih nacija izuzev Sjedinjenih Država koje su se povukle iz sporazuma prošle godine.

Mađarska desničarska vlada, predvođena premijerom Viktorom Orbanom, tvrdolinijašem prema pitanju imigracije, saopćila je da neće potpisati završni dokument na ceremoniji u Maroku u decembru.

Austrija neće poslati svog posrednika na ceremoniju potpisivanja u Maroku i suzdržat će se od glasanja o sporazumu u UN-u naredne godine, javili su državna televizija ORF i novinska agencija APA, pozivajući se na kancelara Sebastiana Kurza i ekstremno desničarsog vicekancelara Heinz-Christiana Strachea, dodajući da je vlada danas i zvanično odobrila taj potez.

Stoga ćemo se suzdržati od glasanja u Generalnoj skupštini UN-a u 2019. godini – izjavio je Kurz za ORF.

On i Strache u ovom su mjesecu izrazili zabrinutost sporazumom, navodeći da bi on mogao ograničiti suverenitet njihove zemlje.

Vladini zvaničnici nisu bili odmah dostupni radi komentara, prenosi Reuters.