fbpx Austrijanci protestiraju protiv plana vlade o 12-satnom radnom danu

Austrijanci protestiraju protiv plana vlade o 12-satnom radnom danu

Home

Austrijanci protestiraju protiv plana vlade o 12-satnom radnom danu

Između 80.000 i 100.000 osoba, prema podacima policije i sindikata, protestiralo je u subotu u Beču protiv namjere austrijske vlade da produži radno vrijeme na 12 sati i na 60 sati maksimalno dozvoljenog radnog vremena sedmično.

Protestna povorka, koji je organizirala moćna sindikalna konfederacija OeGB, razišla se bez incidenata nakon što je došla u središte grada, prenosi Index.hr.

To je bio prvi veliki skup nakon stupanja na vlast mladog konzervativnog čelnika Sebastijana Kurza krajem 2017. godine. To je također najveći protest nakon 2003. kada se više desetina hiljada demonstranata usprotivilo penzionoj reformi.

Nakon što je vlada istaknula potrebu da poduzeća budu konkurentnija, parlament je tu mjeru u četvrtak usvojio, a sindikalni krugovi su reagirali kritikom, kao i Katolička Crkva.

Do sada je uobičajeno radno vrijeme u Austriji iznosilo 8 sati dnevno i 40 sedmično, a maksimalno je bilo dozvoljeno 10 sati dnevno i 50 sedmično, dok sada vlada želi povisiti plafon na 12 sati dnevno i 60 sedmično.

Pod pritiskom opozicije, vlada je izmijenila početni plan i garantirala da će se 12 sati dnevno ili 60 sedmično ostvarivati samo na temelju dobrovoljnog rada.

Predsjednik OeGB-a Volfgant Kacijan (Wolfgang Katzian) je pozvao koaliciju na vlasti, izabranu na temelju obećanja da će proširiti djelokrug direktne demokratije, da na referendumu narod pita za mišljenje.

Nakon šest mjeseci koalicije "ljudi vladi daju račun", ocijenio je bivši kancelar Kristijan Kern (Christian Kern), šef Socijaldemokratske stranke.

Topic
Objavio: Sat, 30/06/2018 - 22:33
Back to top