Austrijske vlasti još čekaju na izručenje Albanca koji je ubio Bosanca

Austrijske vlasti još čekaju na izručenje Albanca Klodjana F.

Austrijske vlasti još čekaju na izručenje Albanca Klodjana F., koji je 4. juna u kafiću „Fokus“ u Salcburgu ubio Bosanca Samira Halkića (46), a njegovog sina Dženisa (24) teško ranio.

Albanac je pao 24. juna u Diseldorfu u Njemačkoj, a za njim je bila raspisana međunarodna potjernica. Prema pisanju austrijskih medija, on je već trebao biti izručen Austriji, ali je nalog za hapšenje stigao samo od austrijskog tužilaštva, pa je Njemačka zatražila potvrdu suda.

Klodjan F. nije pristao na pojednostavljeni postupak izručenja, stoga  njemačko pravosuđe sada ispituje hoće li mu, ako ga izruče, u Austriji biti suđeno po evropskim i međunarodnim standardima. Procedura će trajati od šest do osam sedmica, prenosi Dnevni avaz.

Samir i Dženis proslavljali su rođenje Dženisovog sina u lokalu kada je Albanac prišao i počeo ga vrijeđati, a potom i udarati. Dženisu je u pomoć pritekao otac, ali je Klodjan tada izvukao pištolj i dva puta pucao - jednom u Samira, a jednom u Dženisa i pobjegao. Samir je podlegao na mjestu, a Dženisa je ranio u bedro.