Austrijskim institucijama za zarazu opet ‘krivi’ oni što se vraćaju s odmora

,

 

Putovanja preko državnih granica sve više utječu na širenje koronavirusa te uzrokuju ponovni rast broja zaraženih. To se jasno vidi iz podataka koje je objavila Agencije za zdravlje i sigurnost hrane (AGES).

U 26. kalendarskom tjednu, od 28. lipnja do 4. srpnja izvor zaraze koronavirusom mogao se razjasniti u 638 slučajeva ili u 68,6 posto ukupnih slučajeva zaraze koronavirusom. Gotovo četvrtina infekcija (23,6 posto) moglo se povezati s povratkom iz inozemstva. To je značajan rast u odnosu na prethodne tjedne.

Još nedavno je povratak u zemlju činio samo mali djelić novih tjednih infekcija. Krajem svibnja, odnosno početkom lipnja taj je udio iznosio samo 1,7 posto, dok je u 24. kalendarskom tjednu (od 14. do 20 lipnja) iznosio 5,2 posto. Po svemu sudeći može se očekivati i daljnje povećanje budući da tek kreće pravo vrijeme godišnjih odmora.

Većina slučajeva zaraze koronavirusom još uvijek se događa u kućanstvima, ali je taj postotak u opadanju. 26 posto novih zaraza odnosi se na slobodno vrijeme, 7,6 posto može se pripisati obrazovanju, 3,8 posto trgovinama, a 2,5 posto zaraza dogodilo se na poslu.

Prema AGES-ovom izvještaju ni jedna nova zaraza se ne može pripisati područjima umjetnosti i kulture, a teško da je bilo slučajeva zaraze i na sportskim događajima kao i u ugostiteljstvu te hotelijerstvu.

Foto: Dnevnik.hr