Autoindustrija u BiH zapošljava 11.000 ljudi

Autoindustrija
Bh. kompanije mogu parirati najboljim svjetskim proizvođačima, čemu u prilog govori činjenica da bh. firme rade za Volkswagen, Mercedes-Benz, BMW, Jaguar, Land Rover, PSA grupaciju...

 

Automobilska industrija u Bosni i Hercegovini upošljava oko jedanaest hiljada radnika te je kao i svi ostali sektori trenutno pod jakim udarom svjetske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

S obzirom na primijenjene mjere zaštite tokom pandemije, zatvaranja granica, smanjenje kretanja ljudi, te zabrane rada pojedinih djelatnosti, kao posljedica došlo je do smanjene potrošnje, odnosno kupovine, a samim tim i proizvodnje, što je uzrokovalo postepeno smanjenje proizvodnje komponenti, odnosno postepeno i na kraju potpuno prekidanje lanca dobavljača komponenti za automobilsku industriju.

Nakon sticanja uslova za ponovno pokretanje proizvodnje u fabrikama širom Evrope, popriličan broj fabrika uz pomoć vlada i različitih fondova je manje-više pokrenuo proizvodnju, ali uz poštivanje predloženih mjera zaštite i u obimu od 40 do 60 posto optimalnih kapaciteta.

- Kao podstrek i set mjera, odnosno rješenja za pokretanje ekonomije i očuvanje pozicije bosanskohercegovačkih kompanija u globalnim lancima dobavljača automobilske industrije, ukazat ćemo još jednom na ostvarene rezultate i provedene aktivnosti Privredne komore FBiH u okviru projekta Razvoj automobilske industrije FBiH, jer čak i u doba koronavirusa postoji iskazan interes učesnika projekata za nastavkom aktivnosti, rekao je predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić.

Od 2017. do danas registrirano je 10 novih kompanija u BiH koje direktno ili indirektno rade za automobilsku industriju

Razlog ovom izdvajanju su prije svega ostvareni rezultati koji su premašili sve postavljene ciljeve u proteklom periodu, kao rezultat niza provedenih aktivnosti u okviru navedenog projekta, gdje bi bilo više nego pogubno dozvoliti propadanje automobilske industrije BiH usljed pokidanih globalnih lanaca dobavljača autoindustrije.

- Danas, automobilska industrija BiH upošljava više od 11.000 radnika i učestvuje u izvozu sa više od 900 miliona KM. Bitno je istaći da kompanije posjeduju ISO TS 16949 i IATF 2018 certifikate, te da mogu parirati najboljim svjetskim proizvođačima, čemu u prilog govori činjenica da bosanskohercegovačke kompanije rade za Volkswagen, Mercedes-Benz, BMW, Jaguar, Land Rover, PSA grupaciju i mnoge druge dobavljače u automobilskoj industriji, kazao je Jašarspahić.

Dodao je da kada govorimo o automobilskoj industriji u BiH, između ostalog, podrazumijevamo proizvodnju dijelova za Premium PORSCHE vozila, dijelova i kabine za radne mašine svjetskih premium proizvođača LIEBHERR i CATERPILLAR, dizajn enterijera aktuelnog BMW 5 Series i prototipiranje, aluminijskih felgi svjetske poznate tjunerske kuće, priključnih vozila, dijelova prve ugradnje MANN FILTERA, najfinijih dijelova enterijera DAIMLER vozila, pumpi za teretne i radne mašine, dijelova za električne motore proizvođača za Mitsubishi Motors - proizvođač broj 2 u svijetu, kućišta ležajeva svjetskog proizvođača broj 1 u svijetu, proizvodnju razvoda zraka i ulja pod haubom BMW Series 5 i 7, najfinijih tjunerskih komponenti izduvnog sistema i proizvodnju mnogih drugih sličnih proizvoda.

Inače, Grupacija automobilske industrije FBiH okupila je 2016. predstavnike privrednih subjekata koji se u osnovnoj ili dodatnoj djelatnosti bave proizvodnjom automobilskih komponenti, kao strukovnu asocijaciju u okviru Udruženja metalne i elektroindustrije pri PKFBiH.

- Uvažavajući činjenicu da u svim razvijenim zemljama u svijetu, a posebno u zemljama EU, automobilska industrija predstavlja najbrže rastuću i najzastupljeniju industriju, PKFBiH je na osnovu ukazane potrebe Grupacije automobilske industrije pokrenuo projekat Razvoj automobilske industrije u FBiH, kao svojevrstan integrator kompanija koje se bave izradom, razvojem i isporukom dijelova u automobilskoj industriji, rečeno je iz Komore.

Očekivanja su bila da će se efekti projekata i niza realiziranih aktivnosti kroz Grupaciju automobilske industrije vidjeti tek nakon 2018, gdje je procijenjeno da će se broj radnika u automobilskoj industriji povećati za oko 5 posto (cca 500 radnika), proizvodnja za 4, te izvoz za 4 posto.

Međutim, prema pokazateljima po završetku projekata za period 2018 - 2020, povećanje broja novouposlenih u ovom sektoru je veće od 790 radnika, dok je zabilježeno povećanje proizvodnje i izvoza veće od 10 posto u odnosu na raniji period.

Iz PKFBiH su istakli i da je od 2017. do danas registrirano 10 novih kompanija u BiH koje direktno ili indirektno rade za automobilsku industriju.

Nadalje, implementacijom niza aktivnosti u okviru projekta, bosanskohercegovačka automobilska industrija je postala prepoznatljiva, gdje su svi proizvođači automobila u EU dobili informacije o kompanijama iz FBiH koje rade dijelove za automobilsku industriju.