Autrijanci protestvuju širom zemlje zbog novih koronamjera

Austrija
Jučer su diljem Republike Austrije održani prosvjedi protiv korona mjera koje je nametnula trenutna vlada kancelara Sebastiana Kurz-a.

 

Najmasovniji je bio u Wiener Neustadtu, nedaleko od Beča, glavnog grada Austrije.

Prema policijskom izvješću najmasovniji jučerašnji protest protiv mjera vezanih uz koronavirus održan je u Wiener Neustadtu, gdje je prema policijskim procjenama bilo 2.500 ljudi. Iz policije su izvijestili da je privedeno nekoliko osoba radi kršenja mjera vezanih za koronavirus.

Prosvjedi su održani i u drugim gradovima Republike Austrije. Tako je policija navela da je u Amstettenu bilo oko 1000 prosvjednika, Tullnu njih 250. Neki gradovi Štajerske također su se uključili u prosvjede te su oni zabilježeni u Liezenu (400 prosvjednika) te Judenburgu (500 prosvjednika). Prosvjedi su održani i u drugim dijelovima Austrije.

Prosvjednici su nosili već poznate transparente “Kurz mora otići”, “Nema prisile cijepljenja” i druge transparente upućene kancelaru Kurz.

Podsjetimo, vladajući su prvobitno zamislili da “slobodu možemo kupiti” testiranjem, te svi oni koji bi pristupili masovnim testovima iz karantene bi mogli izaći 18. januara 2021. godine, dok bi za ostale vrijedila do 24. januara 2021. godine. Međutim, oporba je tu odluku blokirala, jer su naveli da su u njoj povrijeđena osnovna ljudska prava, a to je sloboda i razlika među ljudima.

Na prošlosedmilnim prosvjedima u Beču, okupilo se nekoliko hiljadu ljudi. Sljedeći prosvjed u glavnom gradu Austrije najavljen je za 16. januara 2021. godine.