Azem Vlasi : Vučić je postigao isti rezultat kao Milošević 1990. godine

AzemVlasi
Susjedne države Bosnu, Crnu Goru, Kosovo stalno će provocirati preko Srba u tim državama da bi ih prikazao kao nestabilne

 

Rezultati izbora u Srbiji su očekivani. Stranka koja je pobijedila i njen čelnik Aleksandar Vučić oličenje su stare nacionalističke Srbije koju je na vlasti konsolidirao Slobodan Milošević i tu se u osnovi ništa nije promijenilo.  

Kazao je ovo u razgovoru za “Dnevni avaz” Azem Vlasi, ugledni advokat iz Prištine.

Konj i dva jahača

- Vučićeva stranka SNS postigla je isti rezultat kao Miloševićev SPS 1990. godine. Parlament Srbije je sada, praktično, jednopartijski. Nije slučajno što se tu sa 10 posto glasova ušlepala samo Miloševićeva partija SPS. Opozicije u Srbiji praktično nema, jer na istom konju ne mogu dva jahača - ističe Vlasi.  

On poručuje da oni koji sebe zovu opozicijom nikada nisu nudili Srbiji nešto bolje nego Vučić.  

- Ove dvije partije, SNS i SPS, još su iz onih vremena bile zajedno. Samo što se SNS zvala SRS. Prvu je vodio Vojislav Šešelj, a drugu Slobodan Milošević. Sada ih vode njihovi politički đaci, Vučić i Dačić - poručuje Vlasi.

S obzirom na izborni rezultat, Vlasi kaže da sada Vučić ima apsolutnu vlast u Srbiji, ali i apsolutnu odgovornost za daljnji put ove države.

- On će nastaviti istu politiku, jer je na njoj i dobio izbore. To znači da je na unutrašnjem planu sve isto. Susjedne države Bosnu, Crnu Goru, Kosovo stalno će provocirati preko Srba u tim državama da bi ih prikazao kao nestabilne, a Srbija je, eto, "čuvar mira i stabilnosti u regiji - smatra Vlasi.  

Evropa i Rusija

Prema njegovim prognozama, sve će isto biti i nakon izbora, odnosno „malo Srbija okrenuta Evropi i Americi, a više Rusiji i Kini“. 

- U našoj regiji Vučić će igrati ulogu koju joj Rusija namjenjuje - zaključuje Vlasi. 

Pozicija kosovske strane oslabljena zbog unutrašnjih problema

Vlasi smatra da dijalog o normalizaciji odnosa s Kosovom sada Vučiću nije mnogo važan.  

- Ne žuri mu se. Raduje se što je pozicija kosovske strane oslabljena zbog unutrašnjih problema. Tu je i problem nesaglasnosti između SAD i EU o tom dijalogu. Dakle, do daljnjega ništa novo - ističe Vlasi.