Babo iz Kladuše "kontroliše" Krajinu: Zbog Fikreta Abdića pada Vlada USK?

.
Ukoliko je ostanak Abdića bila cijena jednog glasa za rebalans i budžet, SDP će na prvoj sjednici Skupštine izaći iz vlasti, a Ružnić ostati bez fotelje

Od samog početka mandata Vlade USK-a A SDA (NES) i SDP nemaju stabilnu većinu. Ni pozivi za formiranje trojke u USK-u nisu mogli odvojiti SDP od vladajućeg zagrljaja sa NES-om. Ipak, nakon debakla u Velikoj Kladuši, u vidu neuspjelog pokretanja opoziva Fikreta Abdića, na narednim sjednicama Skupštine USK-a moglo bi doći do konačnog rasula savezništva među strankama, čak i do pada Vlade Mustafe Ružnića.

 

POVJERENIŠTVO

Prethodno će morati da se rasplete kriza u SDP-u. Podsjećamo, zbog jednog općinskog vijećnika iz SDP-a Ibrahima Kajtazovića Bate propala je inicijativa opoziva Abdića, uslijedile su ostavke unutar velikokladuškog ogranka partije. Jedan od takvih Adel Eskić optužio je drugove iz SDP-a da su, umjesto sankcije, vijećnika Kajtazovića, zvanog Bato, nagradili mjestom povjerenika ove stranke u Velikoj Kladuši.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a i predsjedavajući Skupštine USK-a Razim Halkić potvrdio nam je da su u Velikoj Kladuši uveli povjereništvo, ali demantuje bivše kolege iz stranke da su za povjerenika imenovali vijećnika koji je prouzrokovao cijeli problem.

 

Skupština USK-a duže ne zasjeda, jer treba pomiriti sve strane sa činjenicom da bez Abdićevih laburista nema većine

 

- Mi smo od tog vijećnika zatražili da vrati mandat SDP-u, on će biti sankcionisan, a za povjerenika smo imenovali Adema Ćerimovića, drugog vijećnika SDP-a. Ja ne mogu odgovarati na optužbe onih koji su nezadovoljni iako iskreno žalim zbog ostavke predsjednika Općinskog odbora stranke doktora Ibrahima, rekao nam je Razim Halkić.

Predsjedavajući pojašnjava da nije zakazao ni sjednicu Skupštine USK-a, jer ima informacije da će mnogi klubovi opet bojkotovati zasjedanje i da neće biti kvoruma. Halkić priznaje da ne postoji većina u Skupštini, a kraj je godine i neophodno je donijeti rebalans i budžet za iduću godinu.

 

- Situacija sa Skupštinom je zaista loša, mene svi ubjeđuju kako će sve biti u redu, ali ja to ne vidim, konstatuje Halkić.

Jedan od razloga zbog kojih se priča kako će biti sve u redu u Skupštini USK-a, iako Halkić u to ne vjeruje, jeste opcija da trenutnu kantonalnu vlast podrže laburisti Fikreta Abdića.

 

Naime, kako je vijećnik SDP-a spasio Abdića od opoziva, opozicija u Kladuši i u USK-u osula je paljbu, optužujući SDP za tajni dogovor sa laburistima kao uvjet za podršku u Skupštini. Predsjedavajući Halkić to negira.

 

- Bude li to tako, ako taj jedan glas iz laburista bude tas na vagi, mi iz Kluba SDP-a ćemo povući svoje glasove, bez obzira na to koliko je važan i budžet i rebalans. Odmah ćemo napustiti Skupštinu, naglasio je Halkić.

 

Time bi samo dokazali da SDP nije dio nikakvih tajnih dogovora, međutim, nije isključeno ni to da je tajni dogovor napravila njihova partnerska stranka u vlasti - NES.

 

PRIVATNA DRUŽENJA

Vijećnik iz Kladuše, koji je upropastio opoziv, više je bio u društvu i pod uticajem članova NES-a, nego svoje partije SDP, priznao nam je Halkić.

 

Tako da, ako se uz pomoć laburista dođe do većine glasova za rebalans i budžet, biće to za SDP dokaz da postoji dogovor za koji nisu znali. U tom slučaju, povući će se iz vlasti ne samo zbog debakla u Velikoj Kladuši nego i zbog neprincipijelnog djelovanja partnera iz NES-a.