Bajden: Miloševiću sam u Beogradu rekao da je ratni zločinac i da bi mu trebalo suditi

joe
Ispričao je da su svi "pametnjakovići" i "veliki mislioci" govorili Klintonu da se SAD ne trebaju miješati, a da ga je on pozivao da intervenišu

 

Novinarka Envera Selimović s Džozefom Bajdenom (Joseph Biden) uradila je intervju 1999. godine u Vašingtonu kada je bio senator SAD.

Bajden je u tom razgovoru komentirao izjave Slobodana Miloševića početkom 1989. godine za koje je kazao da mu je bilo jasno da je riječ o apsolutnom, očitom ponavljanju paterna mržnje i zaraze koja se koristi kao politički govor.

- Zato sam se, pretpostavljam, tako strasno zalagao za Bosnu - kazao je Bajden.

Prokomentirao je da se susretao s Hrvatima, Srbima i Bošnjacima i da su to dobri ljud, ali da je uvidio da je problem što su ih veći događaji u njihovim životima prisilili da donose proturječne odluke koje ne bi donosili da su imali mogućnost izbora.

Komentirajući odnosne u SAD i njihove posljedice na ostatak svijeta, kazao je da Evropa nije dosegla tačku "političke zrelosti" da riješi svoje probleme bez vanjskih utjecaja.

- Mi smo "snaga" Evrope. Da smo se, naprimjer, poptuno izolirali od situacije u Bosni i rekli da je to evropski problem, kao što je to rekao predsjednik Buš, ovo se nikad ne bi riješilo - rekao je.

Ispričao je i da je pokušao ući u Srebrenicu 1993. godine, prije neko što će se dogoditi genocid.

- Susreo sam se s Miloševićem u njegovom uredu u Beogradu. Odbio sam da se nađem s njim pred kamerama. Odbio sam da se s njim sretnem tog dana jer nisam htio da mu dam legitimitet - kazao je Bajden.

Pojasnio je da je skoro tri i po sata razgovarao s Miloševićem kad ga je on upitao šta misli o njemu.

- Odgovorio sam, "Mislim, da ste vi vražiji ratni zločinac i kao takvom trebalo bi vam biti suđeno". U tom trenutku ušao je Karadžić, čovjek za kojeg je Milošević rekao da nad njim nema kontrole. Podigao je slušalicu i navečer u 11.30 sati pozvao Karadžića koji je dotrčao zadihan i sjeo kraj mene - rekao je Bajden.

Nakon toga je kaže u izvještaju predsjedniku napisao da je politika SAD prema BiH pogrešna te da embargo na naoružanje samo utvrđuje nesrazmjernu prednost koju imaju Srbi. Naveo je i da bi trebalo upotrijebiti zračne snage da zaustave vojsku Jugoslavije da prelazi Drinu.

Bajden je kazao da ga je predsjednik SAD Bil Klinton slušao skoro sat i po i na kraju rekao da se slaže s njim.

Kaže da su svi "pametnjakovići" i "veliki mislioci" govorili Klintonu da se SAD ne trebaju miješati, a da ga je on pozivao da intervenišu.

- Predsjednik je vjerujući sebi, slijedio svoje instintke - ispričao je Bajden.

Govorio je i kako mu niko nije vjerovao da su Srbi zaposjeli brda oko Sarajeva i da pucaju po narodu pa je Boba Dola poveo u obilazak.

Kaže da ga je odveo u glavnu bolnicu u Sarajevu, a dok su prolazili gledali su razapete štrikove koji su štitili od snajpera.

U bolnici su kaže vidjeli prelijepu 13. godišnju djevojčicu koju je uzeo za ruku i počeo s njom razgovarati. Kada je primjetio da ne gleda u njega, pitao je o čemu je riječ, a doktor mu je odgovorio da je ranjena u glavu i da joj je oštećen očni nerv.

Tada su, kako je rekao, Dol i drugi prisutni shvatili koliko je to gnusno što se događalo Sarajevu.

Pogledajte o čemu je još govorio Bajden.