Bajden potvrdio ubistvo drugog čovjeka Al-Kaide: Pravda je zadovoljena, nema više tog terorističkog vođe

biden

On je u obraćanju javnosti rekao kako je američka obavještajna zajednica al-Zavahrija locirala ranije ove godine u centru Kabula gdje je boravio sa porodicom

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) obratio se u noći s ponedjeljka na utorak iz Bijele kuće odakle je obavijestio građane o uspješnoj protuterorističkoj operaciji. On je potvrdio izvještaje medija da je tokom vikenda u napadu dronom likvidiran suosnivač terorističke organizacije Al-Kaida - Ajman al-Zavahri (Ayman al-Zawahri).

- U subotu su Sjedinjene Američke Države, po mom nalogu, izvele uspješan zračni napad u kojem je ubijen Ajman al-Zavahri. On je bio bin Ladenov zamjenik u trenutku napada 11. septembra 2001., bio je dubinski involviran u planiranje tih napada, jedan je od najodgovornijih za smrt 2.977 ljudi na američkom tlu. Decenijama je bio mozak Al Kaide, odigrao je ključnu ulogu u bombardiranju USS Colea kao i u napadima na naša ambasade u Keniji i Tanzaniji - izjavio je Bajden.

On je naveo da je pravda zadovoljena, te da više nema tog terorističkog vođe. Također je najavio nastavak borbe SAD protiv terorizma i terorističkih prijetnji.

Bajden je u obraćanju javnosti rekao kako je američka obavještajna zajednica al-Zavahrija locirala ranije ove godine u centru Kabula gdje je boravio sa porodicom.

Američki predsjednik je pojasnio da je prošle sedmice dobio informacije kako je "optimalan trenutak" za operaciju koju je odobrio, nakon koje je al-Zavahri smaknut. Bajden je dodao da u operaciji nije povrijeđen nijedan civil niti član al-Zavahrijeve porodice.

- Upravo smo to učinili. Eliminirali smo lidera Al-Kaide. Večeras ponovo jasno stavljamo do znanja da bez obzira koliko dugo traje, bez obzira gdje se kriješ, ako si prijetnja našem narodu, Sjedinjene Američke Države će vas pronaći. Onima koji i dalje pokušavaju da naškode SAD: uvijek ćemo ostati na oprezu i djelovat ćemo - rekao je Bajden koji je odao počast svim žrtvama napada Al-Kaide.

Inače, al-Zavahri je Al-Kaidu vodio sa Osamom bin Ladenom. Nakon bin Ladenove smrti preuzeo je vodstvo nad terorističkom organizacijom. On je po zanimanju hirurg, a zanimljivo da je bio bin Ladenov lični doktor.