Bajram-namaz klanjan u više od 200 džamija i mesdžida na području USK-a

Home

Bajram-namaz klanjan u više od 200 džamija i mesdžida na području USK-a


Muslimani širom Bosne i Hercegovine jutros su dočekali jedan od dva najveća blagdana Kurban-bajram. Kurban ili Hadži-bajram svečano se obilježava i na području Unsko-sanskog kantona. Bajram-namaz klanjan je u više od 200 džamija i mesdžida.

U ranim jutarnjim satima džamije su bile pune vjernika koji su došli klanjati Bajram a potom su se uputili kući da u krugu porodice, prijatelja i rodbine, uz bajramski ručak provedu dan u miru i radosti 

Kurban-bajram svečano se obilježava i na području Unsko-sanskog kantona. Bajram-namaz klanjan je u više od 200 džamija i mesdžida . Centralna svečanost upriličena je u gradskoj džamiji u Bihaću, gdje je skoro 2000 vjernika klanjalo bajram-namaz, koji je predvodio bihaćki muftija Hasan ef. Makić. Govorio je o značaju klanja kurbana, odnosno prinošenja žrtve, naglašavajući da je to obaveza svih onih koji su u mogućnosti da je izvrše. Kako je ovaj blagdan posvećen i odlasku na hadž, govorio je i o važnosti te islamske dužnosti. 

"Bajram je prilika da se porodica okupi, da se razgovara i širi vjera",  naglasio je je muftija Makić.

Kurban-bajram ili Hadžijski bajram, blagdan je  žrtve koji pada na 10. dan zadnjeg mjeseca islamskog lunarnog kalendara, dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog i obilježava se četiri dana. Kurban-bajram izdavaja se od Ramazanskog po tome što je preporučeno prinošenje kurbana – ¸¸žrtve kao oblik pokornosti uzvišenom Bogu.

U Cazinu je centralna svečanost održana u Gradskoj džamiji, a bajram-namaz i hutbu vjernicima održao je Smajo ef. Šabić, imam džamije.

Bajram namaz klanjan je u džamijama širom Medžlisa IZ Ključ. 

Mensur ef Štulanović, imam Medžlisa IZ Ključ  podsjetio je na značaj ovog najvećeg muslimanskog blagdana.

Kurban Bajram klanjan je ovog jutra u svim bužimskim džamijama uz prisutstvo brojnih vjernika. Bajramska poruka koju su imami prenijeli je bila da im Bajram protekne u radosti i veselju, međusobnom druženju i uvažavanju.  Kurban bajram je  dan kada se prisjećajući se žrtve Ibrahima as i njegovog sina Ismaila, kolju kurbani, izgovaraju tekbiri i zahvaljuje Allahu Dž.Š. na svim blagodatima.

Bajram namaz klanjn je i u Bosanskom Petrovcu.

Svih pet dzamija,koliko ih ima u ovoj općini bile su posjećene.

U svim džamijama bosanskokrupske općine,te u nekoliko odabranih prostora u  MIZ Bosanska Krupa, Bajram namazom dočekan je odabrani dan za sve vjernike muslimane. U ozračju radosti i sreće, Bajram je dočekan u svim džamijama u Sanskom Mostu i Velikoj Kladuši.    

 

(Izvor: RTVUSK.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 01/09/2017 - 20:25

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top