Bajram-namaz u Beogradu: Tražimo mir u samoći, a tamo ni mira ni spasa

Bajram-namaz klanjan je jutros u Bajrakli džamiji u Beogradu uz prisustvo velikog broja vjernika, a time je počeo jedan od najvećih muslimanskih praznika Kurban-bajram.

Kako je rekao reisul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović, koji je predvodio bajram-namaz, najveći dar od Boga koji je čovjek primio je dar života i dar znanja da znamo šta je smisao našeg življenja na ovom svijetu.

"Iskoristite svoju mladost pre starosti, iskoristite svoje zdravlje pre bolesti,iskoristite imetak pre siromaštva, iskoristite svoje vreme pre nego što budete zauzeti i napokon iskoristite svoj život pre smrti", kazao je Nasufović u Bajrakli džamiji u centru Beograda.

Prema njegovim riječima, današnji Bajram je opšta radost i veselje svih vernika. Kako je objasnio, "danas više nego ikada ranije tražimo mir i spas u samoći, a nema tako ni mira ni spasa".

"Nama je Bog dragi ostavio da budemo jedni sa drugima i da tražimo pomoć jedan kod drugoga, ako nam se šta lepo desi, onda se radost u društvu povećava. Ako nas Bog dragi na neko iskušenje stavi, onda se tuga umanjuje kad je delimo sa drugima", rekao je.

Nasufović je istakao da je smisao života da čovek bude sretan, da bude nasmijan, da nosi zadovoljstvo u sebi i da nosi svjesnost o Allahu.