Bajram šerif mubarek olsun: Neka je sretno i berićetno

Muslimani širom svijeta obilježavaju Kurban-bajram, pored Ramazanskog bajrama, najznačajniji islamski blagdan. Klanje kurbana je ujedno i podsjećanje na spremnost poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina kao dokaz poslušnosti Allahu.

U svetoj knjizi Kur'anu se kaže kako je Gospodar, kada je uvidio da Ibrahim zaista i namjerava učiniti to što se od njega traži, dozvolio poslaniku da zakolje ovna umjesto sina.

Iako ovan nije jedina životinja koja se može žrtvovati kao kurban, u našoj zemlji je tradicija da se uglavnom ta životinja kolje na Bajram, a potom se njeno meso dijeli prijateljima, komšijama i siromašnima.

Ono što je još karakteristično za ovaj blagdan je i to da je on hadžijski. Hadžijskim se naziva jer se tih dana obavlja i jedna od pet glavnih dužnosti svakog muslimana – hadž. Tokom hadža muslimani hodočaste Kabu u Meki. Ovaj obred je dužan obaviti svaki punoljetan musliman i muslimanka ukoliko im finansijske prilike to dozvoljavaju.

Od unuka Allahova poslanika Muhameda a.s., hazreti Hasana, prenosi se da je rekao: Naredio nam je Allahov Poslanik,s.a.w.s.,da za Bajrame obučemo najljepše odijelo, da se namirišemo najljepšim mirisom i da zakoljemo (kurban) najvrijednije što imamo.
 
Zato neka vam ovaj Bajram prođe u blagostanju, miru i u krugu vaših najmilijih. Zagrlite one koje odavno niste, sjetite se onih kojih više nema među nama, družite se i jedite kolače i, naravno, ako ste u mogućnosti, zakoljite kurban.

Bajram Mubarek Olsun želi Vam redakcija portala Cazin.NET.