Bajramske poruke Željke Cvijanović, Milorada Dodika i Nedeljka Čubrilovića

Zvaničnici iz entiteta Republika Srpska čestitali su Kurban-bajram vjernicima islamske vjeroispovijesti istakavši važnost ovog dana i uputivši želje da složno djelujemo za bolju budućnost svih naroda ove zemlje.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da očekuje da će praznik donijeti mir u domove vjernika.

"Povodom Kurban-bajrama, jednog od najvećih muslimanskih praznika, svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i BiH upućujem srdačne čestitke. Neka radost ovog velikog praznika ispune srca i nadahnu da činjenjem dobrih dijela i blagodarenjem Bogu složno djelujemo za bolju budućnost svih naših naroda, radujući se zajedno svakom uspjehu", naglasio je Dodik. 

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je čestitku uputila poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftiji banjalučkom Nusretu Abdibegoviću i svim islamskim vjernicima u Bosni i Hercegovini.

"Vama i vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Srpskoj i BiH povodom nastupajućeg praznika Kurban-bajrama upućujem iskrene čestitke sa željom da praznične dane provedete u zdravlju, miru i blagostanju, zajedno sa svojim porodicama i prijateljima", navodi se u čestitki Cvijanovićeve. 

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je svim islamskim vjernicima predstojeći Kurban-bajram sa željom da ga proslave u miru, zdravlju i radosti.

Čestitka je upućena poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftijama, imamima i svim muslimanima.

"Neka nastupajući praznik darivanja i solidarnosti sa drugima, bude prilika da se pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija, kao i duhovni podstrek za vjersku toleranciju i međusobno razumijevanje, koji su pretpostavka za svaki napredak i bolji život, kako svakog pojedinca, tako i za društvo u cjelini", naveo je Čubrilović u čestitki.

Pripadnici islamske vjeroispovijesti u zemljama širom Balkana, kao i u mnogim državama svijeta, danas obilježavaju Kurban-bajram ili Hadžijski bajram, koji je jedan od dva najveća muslimanska praznika, prenosi N1.

Kurban-bajram, koji dolazi dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama, traje četiri dana. Za ovaj blagdan posebno je to što se prinosi žrtva - kurban, a meso se dijeli porodici, prijateljima i osobama slabijeg materijalnog stanja.