Bajrović: Dok se kao pojedinici ne osvijestimo, neće biti ni napretka

Nova sezona u Narodnom pozorištu Sarajevo počinje 15. septembra. O novitetima u popodnevnom programu TV Alfa govorio je v. d. direktora Narodnog pozorišta Izudin Bajrović. Publika će, prema njegovim riječima, imati priliku vidjeti kombinaciju domaćih i stranih djela.

- Nakon tog ljetnog odmora svi požele pozorište, tako da svi sa nestrpljenjem čekaju početak nove sezone. Izvođenjem naše kultne opere „Hasanaginica“ bit će otvorena nova sezona. Pred nama je težak zadatak, jer moramo biti odgovorni prema onom što radimo i plasiramo publici. Također, već tradicionalno bit ćemo domaćini i Balet Festa, jer balet kao umjetnost je nepravedno zapostavljen i treba mu posvetiti pažnju. Pozorište će opet postati domaćin i predstavama iz cijelog svijeta, kako bi naša publika vidjela koja su to kretanja teatra u svijetu - ističe Bajrović.

Bajrović je u emisiji govorio i o izgubljenim društvenim vrijednostima, opisujući današnju iskvarenost u svakodnevnim situacijama iz gradskog prijevoza, gdje omladina sjedi, a stariji stoje. Sve dok se mi, kao pojedinci, ne osvijestimo, napretka nema, poručio je Bajrović.

- Nekad je bio običaj da kada starija osoba uđe u tramvaj troje mlađih ustane da bi ta osoba sjela, a sada vidim da u tramvajima starije osobe stoje. Mi smo se kao društvo promijenili, ali bojim se ne na bolje. Kada počnemo ustajati, kada počnemo starije ljude prepoznavati kao nekoga kome je stolica potrebnija nego nekome ko ima 20 godina, onda ćemo prepoznati sve druge potrebe ljudi koji su na neki način ograničeni u nekim svojim mogućnostima - poručuje Bajrović.