Izetbegović: Srbija ima jaču saradnju s NATO-om od BiH

Izetbegović je podsjetio da Srbija u ovom trenutku ima intenzivniju saradnju sa NATO-om u odnosu na BiH

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je, gostujući na Dnevniku 2 Federalne televizije, kazao da se još uvijek nada da će biti postignut kompromis po pitanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), a na bazi potpisanih Principa za formiranje vlasti, u kojima se navodi da će se poštivati Ustav BiH, ranije donesene odluke, zakoni i strategije.

– Nikakav drugi plan u odnosu na ranije zakone i strategije ne može biti napravljen nego ANP. Sadržaj ANP-a može biti pitanje dogovora jer srpska strana insistira uporno da BiH, barem što se Srba tiče, ne može napredovati ka NATO-u niti postati članica prije Srbije i ako to ne uradi Srbija i da ne može ići brže od Srbije po tom pitanju – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je podsjetio da Srbija u ovom trenutku ima intenzivniju saradnju sa NATO-om u odnosu na BiH, a da se dalji odnos BiH i NATO-a može odvijati samo u okviru MAP-a. S obzirom da je za narednu sedmicu zakazana sjednica Predsjedništva BiH, na kojoj je predviđena i rasprava o ANP-u, Izetbegović je kazao da konačna verzija tog dokumenta još nije napravljena.

– Danas je trebao biti sastanak, ali, koliko sam čuo, Dodik se naljutio na jedan intervju koji je dao Matthew Palmer, gdje se spominjala crna lista i Dodik i odlučio je u zadnji čas da povuče svog predstavnika. Danas je u Predsjedništvu BiH trebao biti sastanak na kojim bi se radilo na tome da se napravi jedan ANP gdje bi vojni dio bio minimalan, vjerovatno i koordiniran sa onim što traži srpska strana, a težište bi bilo na civilnom dijelu i to bi bio taj kompromis. Tu bi svi dobili nešto od onoga što su tražili po pitanju saradnje sa NATO-om – pojasnio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je predložio i pomjeranje sjednice Predsjedništva BiH da ne bi došlo do, kako je kazao, zakucavanja stavova te da se ostavi mogućnost predstavnicima međunarodne zajednice koji posreduju u pregovorima da pokušaju pomoći u postizanju sporazuma. Također je dodao da ne vidi drugi izlaz iz postojeće situacije osim slanja reduciranog ANP-a u Brisel.

– Dodik zna zastupati jake stavove pa ih zatim promijeniti. Ne bi bilo prvi put da ga te ljutnje prođu i da krene u pravom smjeru. Kriza o kojoj on govori i ono sa čime prijeti će sve pogoditi pa i njega, a naročito ljude u RS-u. To im nikako ne treba. To možda ovako dobro zvuči za nekoga, da se tako priprijeti, ali ako se zaista u to krene, onda to pogađa sve, a zna se ko će biti krivac – poručio je Izetbegović.

Ukoliko ne bude postignut kompromis, Izetbegović je kazao da bez ANP-a SDA neće podržati Zorana Tegeltiju (SNSD) za mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH. Na upit o kritikama opozicije na račun sadržaja Principa za formiranje vlasti, predsjednik SDA je izjavio kako je žalosno da se govori da je nepoznat sadržaj sporazuma koji je zapravo javni dokument.