Bakir zagovara status quo u BiH, Erdogan protiv toga i priziva svježu inicijativu

Bilal Erdogan, predsjednik Svjetske etno-sportske konfederacije i sin predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, održao je predavanje na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS).

Tom prilikom sreo se i sa Bakirom Izetbegovićem, a obojica su dali izjave novinarima o aktuelnoj situaciji u BiH i Turskoj.

“Stvari u Bosni i Hercegovini bit će status quo sve dok Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ne odluči prihvatiti da entitet ne može komandovati državom te da se ne može načeti ili rasturiti ustavnopravni konstrukt države BiH.”- kazao je Izetbegović odgovarajući na pitanje o tome kada bi vlast u BiH mogla biti formirana imajući u vidu da su izbori održani prije godinu dana.

“Pogledajte sada BiH. Imamo li stabilnost? Znamo li šta će se desiti za pet ili deset godina? Isto je sada za Siriju, Irak i neka druga područja jugoistočne Azije. Ovaj trenutni status quo ne znači stabilnost u svijetu. Mora se krenuti sa novim idejama i novim principima, naporno raditi da se one održe. Zato svijetu treba svježa inicijativa”– kazao je Erdogan.

Poručio je građanima BiH da budu glasni iznoseći svoje ideje, te da pokušavaju ispraviti nepravde. Tako se danas mogla vidjeti razlika u pristupu i pogledu dvojice izlagača, ali i bolje upućenim, ovo može značiti deblokadu procesa, jer ako je protiv statusa quo, Erdogan, makar bio i onaj mladji, jasno je da će tu poruku poslušati i prema njoj se ponašati Bakir Izetbegović.