Baklja mira za EYOF 2019 preuzeta u Rimu

Delegacija EYOF 2019, na čelu sa gradonačelnicima, koja je prije dva dana u Jeep-ovim konvojima krenula na putovanje u Rim, danas je zvanično preuzela Baklju mira od Evropskog olimpijskog komiteta. Osim baklje, gradonačelnici su dobili i Maslinovu grančicu koja simbolizuje takođe mir i zajedništvo.

Ovo je prvi put u istoriji održavanja EYOF-a da baklju preuzimaju dva grada iz jedne države.

“Ovo su nezaboravni trenuci, kako za cijeli tim i mene lično, tako i za sve ljude u Bosni i Hercegovini. Mi smo preuzeli obavezu da u ime svih ljudi koji rade na ovom projektu garantiramo da svi koji dođu u Sarajevo će doživjeti nezaboravne trenutke, kao i mi što smo doživjeli danas u Rimu”, rekao je Godinjak

Jeep konvoj danas nastavlja put prema Banja Luci, gdje će u subotu biti organizovan doček plamena mira u zgradi Vlade Republike Srpske, a zatim plamen mira biće svečano dočekan na aerodromu Sarajevo.

“Ovo je još jedan u nizu događaja koji je veoma važan za gradove Sarajevo i Istočno Sarajevo. Prije svega, trebamo se zahvaliti domaćinima, Evropskom olimpijskom komitetu i našem sponzoru Jeep-u koji je omogućio da danas budemo na ovom važnom mjestu”, rekao je Nenad Vuković, Gradonačelnik grada Istočno Sarajevo.

Predsjednik Koordinacione komisije Jozef Liba, od početka priprema za EYOF 2019, daje veliku podršku timu koji ovaj događaj organizuje.

“Ovo je nezaboravan trenutak za sve nas, kako za EOK tako i za gradove Sarajevo i Istočno Sarajevo. Siguran sam da je ovo dan za pamćenje za cijelu Bosnu i Hercegovinu, jer olimpijski plamen se vraća u ovu državu, koja je bila domaćin zimskih olimpijskih igara 1984. godine”, istakao je Jozef Liba, predsjednik COCOM komisije EYOF 2019.

Gradonačelnik Abdulah Skaka istakao je da je veoma počastvovan što ima priliku da danas učestvuje u ovom istorijskom trenutku za Bosnu i Hercegovinu.

Jako sam srećan i ponosan što sam na čelu grada Sarajevo u kojem će ponovo biti upaljen plamen 10. februara. Danas smo primili još jedan važan dar, grančicu mira, koja nosi važnu poruku. Ona simbolizuje mir, ono što mi živimo u gardu Sarajevo. Vjerujem da ćemo u vremenu koje je pred nama raditi veliki broj zajedničkih projekata, te da su pred gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo i narodom BiH pozitivna vremena”, istakao je Abdulah Skaka.

Olimpijski komitet Srbije veliki je prijatelj i podrška projekta EYOF 2019, od samog dobijanja kandidature, pa sve do danas.

“Ja sam veoma bio vezan za zemlju u kojoj sam rođen. Ovakve prilike su sjajne da pokušamo kroz sport da vratimo stvari na mjesto gdje one trebaju da budu. Mislim da je sport najbolji put da do toga zaista dođemo. Veoma mi je drago što sam bio dio toga od samog početka i još jednom ćemo poslati jaku poruku mira i prijateljstva kroz sport kao nešto što svi mi živimo”, rekao je Đorđe Višacki, član Izvršnog komiteta EOK-a.

On ističe da i maslinova grančica simboliše taj put kojim idemo da prevaziđemo sve barijere na ovim prostorima.

Put do preuzimanja Baklje mira protiče sigurno, zahvaljujući sponzoru Festivala, JEEP-u. Direktor Auto Centar Italy za BiH istakao je da ova kompanija uvijek stoji iza sportskih događaja.

Jeep je juče stigao u Rim sa pet novih modela, gdje smo izazvali veliku pažnju građana. Očekujte nas u Sarajevu 02. februara, a zatim i u vrijeme EYOF-a na Jahorini i Bjelašnici”, rekao je Mirsad Hamzić.

Olimpijski plamen će do ceremonije otvaranja biti smješten u Gradu Sarajevo, nakon čega će biti dio bogate izložbe Olimpijskog muzeja.

“Mi smo danas bacili novčić u fontanu i poželjeli da se ponovo vratimo u Rim, ali isto tako pozivamo cijelu EOK porodicu da nam se pridruže od 10.-15. februara i budu naši gosti”, saopćeno je iz Press službe EYOF-a.