Balkan ne smije postati nova Ukrajina - državu moraju voditi državnici

.

Iako je Kosovo suverena država sa međunarodnim priznanjem najvećeg broja zemalja članica UN-a, kosovski suverenitet je opet napadnut. Legalnoj i legitimno izabranoj vlasti Kosova se onemogućuje provedba državnih političkih odluka- poručio je Mirsad Hadžikadić, kandidat Koalicije Država za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Nasuprot države i legitimnih odluka, sinoć smo vidjeli blokadu, militarizaciju, tenzije i "zabrinutost" Beograda.

Ova situacija asocira na ukrajinski scenarij, u kojem Kosovo postaje "balkanski Donjeck"?

Mi u Bosni i Hercegovini imamo razloga biti zabrinuti zbog kosovskog scenarija, jer ako Kosovo postane "balkanski Donjeck", realnost je da Republika Srpska preraste u "balkanski Lugansk".

Bosanskohercegovačka diplomatija (ako je uopće imamo) morala bi prepoznati važnost ovoga pitanja i neumorno lobirati u svijetu za rješenjem deeskalacije kosovske krize. Država treba imati državničku vlast koja ima kapacitet i kredibilitet biti faktor u svijetu međunarodnih odnosa.

Postojeći sastav Predsjedništva BiH i ministrica vanjskih poslova BiH su našu poziciju u svijetu do kraja iskompromitirali i zaslužuju da ih promijenimo. Državu trebaju voditi državnici- zaključio je Hadžikadić.